AcasăRabbi ziceHo, cu dreapta voastră!

Ho, cu dreapta voastră!

În cadrul proiectului „pe cine să mai scot eu din sărite?”, azi vorbim despre dreapta românească.

Mai întâi să stabilim un lucru. Toate referirile la „dreapta” care urmează în text ar trebui însoţite de aşezarea între hlizitele ghilimele ale ironiei, aşa cum se întâmplă  în fraza aceasta. Am să fac economie de ghilimele, dar simţiţi-vă de parcă ele ar fi acolo.

Mă izbesc frecvent, de cele mai multe ori fără voia mea, de tot felul de emisii, evaporaţii, supuraţii, nici nu ştiu cum să le spun… în fine, tot felul de panseuri, ziceri şi mormăieli despre măreaţă dreaptă românească. Tot felul de personaje, unele stimabile, altele detestabile, dar şi unele încadrabile în categoria junghiurilor evoluţiei, au de plimbat cuvinte prin urechile ascultătorului/cititorului, caţavencind întru cinstirea lui Caragiale despre ce e aia dreapta, cine e ea şi ce fumează. Răspopiţi, critici de macrameuri, analişti de Facebook, cercetători la Institutul de Băgări în Seamă, dudui nefutabile, cetăţeni cu doctorate în SMS, târgoveţi faliţi, amploiaţi plictisiţi, mocangii gureşi, gratargii sociabili, comentatori de frizerie, glumeţi la care singurul lucru amuzant e acela că ei îşi închipuie că ar avea umor, o întreagă galerie de personaje e teribil de activă, sonoră, mereu prezentă oriunde există posibilitatea apariţiei unui substantiv, mereu gata să emită o înţelepţeală cu fes despre paietele de la sutienul dreptei româneşti.

Într-o ţară de obsedaţi, în care toţi suntem prietenii propriilor noastre păsărici ( Vivat echivocul!), dar în care, în acelaşi timp, din fericire, o enormă lene, copleşitoare, ne împiedică să facem altceva mai mult decât să trăncănim, fireşte că obsesia dreptei şi gargariseala despre ea funcţionează fix ca discuţiile despre vreme în Camera Lorzilor. Există un singur mărunt, insignifiant amănunt. Nici dracu nu ştie, de fapt, ce înseamnă dreapta aia! Iar cea mai bună dovadă, în sensul ăsta, e existenţa puzderiei de partide, mişcări, aglomerări şi particule în care se produc ăi care se socotesc adevăraţii urmaşi ai mamei Omida. Se bat cap în cap, se înjură între ei, inventează formaţiuni, se aliază, fuzionează, apoi îşi fură unii altora muştarul de pe mic şi se sparg iar în particule încăierându-se, zbierând fiecare că doar el e unicul deţinător al ghiocului mamei Dreapta.

A devenit deja insuportabil. De dimineaţă până seara aceleaşi gângureli ale unor personaje care, nu-i aşa, sunt de dreapta, deci vorbesc despre cum sunt ei de dreapta şi se întâlnesc cu oameni, socializează cu oameni care sunt şi ei de dreapta, vorbind despre cum sunt ei de dreapta, care dreapta e aşa de, iar dreapta…ohoooo dreapta… ehei, dreapta, deci dreapta, pentru că dreapta etc. etc. etc. Totul e deversat într-un ghiveci enorm, în care fiecare grupuscul, fiecare căpiat, fiecare năuc, toţi au de livrat propriul delir, propriile obsesii, toţi fiind convinşi că dreapta e doar cea descrisă de năzăririle sale. De fapt ne întâlnim aici cu două categorii majore de zgomotoşi. Ăia pe care îi doare exact în maroul curului de orice ideologii, dar au înţeles că bătăuşul planetei, ăla care a luat şi România în mulgătoarea sa, îi dă tare cu dreapta, ca atare, ambiţioşi, dornici de binecuvântare stăpânului, care binecuvântare aduce parizerul pe chiflă şi olecuţă de parvenire, ca atare, deci, se declară şi ei de dreapta. Tot aşa cum s-au declarat de stânga sau cum se pot declara şi de jos-la stânga-lângă-chiuvetă dacă e nevoie şi asta le dă funcţie, leafă şi ţâţă de supt. Apoi există categoria derutaţilor. Cărora le place dreapta, pentru că nu e stânga. Habar nu au ce e aia stânga, habar nu au ce e aia dreapta. Dar lor le sună mai bine dreapta, aşa că se declară de dreapta. După ce s-au declarat ei foarte de dreapta încep să fie convinşi că tot ce le trece lor prin şifonierul cranian e gândire de dreapta. Dacă azi au mâncat o chiftea sărată, automat, chifteaua sărată devine instituţie esenţială a dreptei. Dacă s-au cufurit joi, devine clar că joia, pentru cei de dreapta, cufureala e obligatorie.

Nimic nu ne împiedică să ne imaginăm că mai există ideologii, în politica reală, în lumea vie, nu doar în dezbaterile de bodegă şi în flatulaţiile de FB. Nici măcar evidenţa nu ne poate împiedica. Dreapta românească e spectaculoasă în enunţ, grozavă în declaraţii, ridicolă în prezenţă şi catastrofală în exerciţiu. Asta dacă ne încăpăţânăm să acceptăm eticheta pe care singuri şi-au lipit-o cei care obosesc timpanul cu dreptoiala lor. Ei vorbesc mereu despre hărnicie. Că sunt de dreapta. MRU, Baconschi sau Antonescu, îşi mişcă buzişoarele vorbind despre hărnicie. Ca să vezi cine sunt metrologii hărniciei în instalaţia românească. Despre meduzele de FB nici n-are sens să mai vorbesc.

Oricum o să fiu rău înţeles, dar îmi fac datoria de a spune că textul ăsta nu e răbufnirea unuia de stânga împotriva dreptei. Care stânga? Stânga nu există. Nu în România. Nu mai cred în ideologii, iar dacă în discuţiile cu dreptologii mă declar de stânga e doar pentru că nu vreau să mă ia drept unul de-al lor. Pur şi simplu mi-a devenit insuportabilă gargariseala de dimineaţa până seara despre dreapta. Insuportabilă! Bine, sunteţi de dreapta! Şi ce altceva se mai întâmplă în viaţa voastră?

Vremea ideologiilor s-a dus. România e un dezastru, un ţinut care aspiră la statutul de colonie, condusă de nenorociţi care aspiră la statutul de lachei ai ălora care au făcut din ţara asta loc pentru lagărele lor secrete şi vacă de muls pentru îmbuibarea corporaţiilor lor. Iar noi vânturăm rahatul ideologiilor, ne scuipăm ideologic şi ne cotonogim doctrinar. Care stânga? Care dreapta? Politicienii noştri, toţi, au o singură treabă: să ţină de şase când vin stăpânii lor la furat. Dacă asta e o ideologie, să fiţi sănătoşi.

Dacă ţineţi neapărat să vă închipuiţi că PSD-ul lui Ponta reprezintă stânga, să fiţi sănătoşi. Şi de Crăciun să staţi treji că sigur îl vedeţi pe Moş cum coboară pe horn. Dacă vă închipuiţi că puzderia de găşcuţe care toate se declară de dreapta chiar au vreo treabă cu orice altă ideologie decât cu doctrina mutării cârnatului în cămara proprie, n-aveţi decât. Bau! V-aţi speriat? Nu? Am presupus că voi credeţi şi în bau-bau.

N-avem decât să fumăm ideologii şi să băşim falimente. Dar mai puţin zgomotos, vă rog. Ăsta e şi motivul pentru care, azi, am scris despre dreptologi. Pentru că sunt zgomotoşi, insuportabili. Ăia de stânga, care or fi ei, măcar tac dracului din gură.

Textul meu se încheie aici. Mai jos e rubrica de comentarii, unde urmează înjurăturile şi râgâielile de indignare ale ălora care au priceput ce au putut.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

9 Comments

 1. Frumos spus, numai ca nu se aplica doar dreptei, ci oricarui Catavencu, Farfuridi, Branzovenescu, Trahanache, orcui se declara doar de amorul artei de o parte sau de alta. Insa nu poti spune ca ideologiile au disparut, deoarece gandirea, reactiile si credintele unui individ se inscriu intr-o ideologie. Dar astea nu sunt chestii cu care sa umbli in gura, ci pur si simplu se traiesc. De aceea afirmarea apartenentei la o ideologie e o mare gargara. Dar aceasta gargara are un scop, ea este menita sa prinda la romanii speriati de comunism. Au aflat romanii despre faptul ca, vezi doamne, comunismul e de stanga, deci stanga e ceva rau, drept urmare gargaragii se declara de dreapta vrand sa spuna ca ei nu sunt comunisti. E o arma cu doua taisuri dupa deoarece, in lumina celor 23 ani traiti, din ce in ce mai multi romani apreciaza comunismul.

 2. De industria aducatoare de multi gologani se ocupa mult-prea-vopsitul-cu-par-negru Nita (PSD), in timp ce de protectie sociala se ocupa liberalii prin maestria mult-prea-mult-experimentatei de aproape 70 de anisori Campeanu … Conform doctrinelor.

 3. „Nu mai cred în ideologii, iar dacă în discuţiile cu dreptologii mă declar de stânga e doar pentru că nu vreau să mă ia drept unul de-al lor.”
  Daca in cursul unei discutii / dezbateri nu esti dispus sa te inscrii in „corul” multimii care – chiar daca nici macar nu prea stie (exact) „despre CE este vorba in propozitie” – sustine in mod majoritar un punct de vedere… (Hm!)… „dezechilibrat” (care nu prea e tocmai pe centru, in mod oarecum echilibrat, cu argumente logice si indreptatite atat pro cat si contra si asta e valabil indiferent CARE ar fi subiectul in discutie, nu numai referitor la politica si nu numai la curente ideologice) si daca (pt ca ASA iti dicteaza structura ta interioara) nu vrei NICI sa accentuezi dezechilibrul sustinand un punct de vedere SI MAI indepartat de centru, „batand spre” extremism, singura solutie (daca prin structura esti un om echilibrat care in principiu cauta intotdeauna sa se situeze cat mai aproape de echilibru) este sa te declari „de” cealalta parte decat se declara „corul”. In cazul de fata, daca multimea sustine (teoretic) ca e de dreapta, nu-ti ramane decat sa te declari de stanga – si culmea este ca (desi in realitate tu* NU esti „de stanga”, ci esti cat se poate de echilibrat) nu gresesti si nu minti: CHIAR ESTI „de stanga” – prin comparatie cu „corul”, care se situeaza (ci’ca) la dreapta ta (in masura in care membrii „corului” ar si fi in stare sa-si defineasca si sa-si delimiteze o pozitie de dreapta).
  * Un „tu” generic, fara referire la o persoana anume.

 4. Nu ti se pare ironic sa avem un presedinte comunist care incearca sa isi faca un partid de dreapta? E ca si cum Hitler ar fi pictat o secera si un ciocan rosii pe fatada Reichstagului….

  • Istoricii recunosc deja ca intre nazism si comunism au existat de fapt mai multe asemanari decat deosebiri… ca dealtfel si intre asa-zisa noastra „dreapta” si asa-zisa noastra „stanga”…
   (In plus, logic vorbind, nu prea avem sanse sa avem in varf persoane ne-„comuniste”: nu stiu daca ipochimenul in chestiune o fi fost convins de virtutile comunismului (in care caz mi-ar fi mai putin antipatic – macar ar fi actionat fidel propriilor sale convingeri) sau o fi mimat, dar cei educati strict DUPA comunism sunt inca prea tineri, iar IN comunism nu prea reuseai sa dobandesti cunostinte specifice – ba nici macar experienta in conducerea practica a unor grupuri numeroase de oameni (indiferent de criteriul pe baza caruia ar fi fost fondat grupul) nu reuseai sa dobandesti daca nu erai MACAR – MEMBRU de partid, daca nu chiar (preferabil) activist.

 5. Prin anii 50, un popă, fost legionar, vrea să se înscrie la comunişti. Văzându-i cererea, un politruc îl întreabă : „” Cum, întâi la legionari şi acum la comunişti? „” . Iar popa, român pur sânge îi răspunde :”” Ei, fiule, şi roşia a fost mai întâi verde!”” Cam atât despre ideologia la români…

 6. Meh, „demnitarii” nostri nici nu stiu si nu ar vrea sa stie ce inseamna dreapta sau stanga. Au auzit si ei ceva pe la televizor si-au decis ca dreapta suna bine. De-aia nici nu poti sti ce dracu e in capul lor, ca nici ei nu stiu. Politica de partid e facuta in grup de nestiutori, de fapt, de-aia si seamana atat de mult intre ele platformele partidelor, indiferent ca sunt declarate de stanga sau dreapta, e aceeasi ragaiala.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...