Rabbi zice

Aş fi putut comenta ultimele ziceri/faceri/coaceri din politichia noastră, dar socotesc că mai de folos ar fi dacă, în loc, împart cu voi două midrashim, care adună îndeajuns de multă înţelepciune ca să avem cu ce măsura şi cele politiceşti.

Pentru cei care nu ştiu (probabil, cei mai mulţi dintre voi) midrash reprezintă o formă de literatură rabinică, foarte scurte poveşti, care vin în ajutorul celui care studiază textele sacre ale iudaismului, uşurând înţelegerea acestora din urmă. Deşi legate de studiul Torrah , cioburile acestea de înţelepciune pot prinde bine şi mult dincolo de malurile religiei.

Prima midrash spune astfel:

În lumea de dincolo, bunii şi răii sunt împărţiţi. Cei buni merg spre rai, iar cei răi merg spre iad. Iar raiul şi iadul sunt asemenea, nimic nu le osebeşte, afară de cei care le locuiesc. Căci şi în iad, precum în rai, sunt întinse mese lungi, pline cu bucate dintre cele mai alese şi băuturi dintre cele mai minunate. Doar că, în viaţa de dincolo, cei care ajung sunt lipsiţi de articulaţia cotului şi nu îşi pot îndoi braţele. Iar în rai e fericire şi îndestulare, pentru că cei de acolo se ajută, hrănindu-se unii pe alţii, pe când în iad e veşnic întristare şi furie, pentru că fiecare se gândeşte doar la sine şi nimeni nu ar da de ajutor celui de alături.

 

Acum că v-aţi familiarizat cu ce înseamnă midrash, iat-o şi pe cea de a doua:

Rabbi Shimon ben Yebozedek i se adresează lui Rabbi Sh’muel ben Nachman şi îi spune:

– Aud că eşti foarte înţelept şi plin de sârguinţă în studiul cărţii sfinte! Îmi poţi, atunci, spune când a fost creată lumina?

– Învăţăm că Domnul s-a înveşmântat în strai de lumină şi aceea a făcut-o să dureze în veacul vecilor!

– De ce şopteşti? se miră Rabbi Shimon. Căci e precum spui, aşa e scris, că D0mnul s-a înveşmântat în strai de lumină. De ce spui asta în şoaptă?

-Pentru că în şoaptă am auzit-o, în şoaptă o spun!

 

Asta a fost pentru azi. N-are nicio legătură cu religia – dacă mai era nevoie să repet.

9 thoughts on “Rabbi zice”

 1. “…cei care nu ştiu (probabil, cei mai mulţi dintre voi)…”
  Din pacate (si spre regretul meu) acel “cei mai multi” ma include de aceasta data si pe mine…

  “…midrash reprezintă o formă de literatură rabinică, foarte scurte poveşti, care vin în ajutorul celui care studiază textele sacre ale iudaismului, uşurând înţelegerea acestora din urmă.”
  Daca bine inteleg eu, aceste “midrash” reprezinta un fel de echivalent iudaic al “pildelor” biblice crestine?

 2. Destept poate fi cineva care observa ca Torrah(Vechiul Testament ) seamana cu bibliile crestine.Ca una este un exercitiu a unor rabbini care sunt experti in teologie si una ca Noul Testament are pildele trecute in el.Religia mozaica este rezultatul rafinarii a unor intelepti rabini si cea mohamedana nu este inca rafinata si deacea este atat de salbatica si violenta.Daca nu o sa duca la o rafinare a perceptelor o sa ajunga ca zicerea care intreaba dece nu se vorbeste in SF de arabi.QED

  1. Lasa, anonimule, nu mai lauda atata (nici cu seriozitate, nici in mod sarcastic) o biata platitudine – MAI ALES daca exprimi cu atatea greseli gramatical-ortografice (“deacea”?) idei implicit ireverentioase (prin contrast cu Torrah, te referi la Biblie ca la o pluralitate si fara sa folosesti initiala majuscula).
   (A propos de pluralitate: desi n-am catusi de putin intentia sa intru cu dumneata in polemica pe teme religioase (mai ales ca eu sunt DEPARTE de a fi vreun profund / subtil cunoscator in domeniu), constat ca in text faci referire (in privinta iudaismului) doar la “religia mozaica”. Ai desfiintat ritul sefard? Sau acestuia nu i se aplica spusele dumitale?)

   * Sau poate am inteles eu gresit. Raportul intre mozaism / sefardism pe de o parte si iudaism pe de alta parte nu este acelasi ca cel dintre catolicism / ortodoxism pe de o parte si crestinism pe de alta parte: ramuri diferite ale aceluiasi trunchi religios?
   (Rabbi, poti sa dai, te rog, o mana de ajutor pt edificarea subsemnatului?)

   1. Multumesc, rabbi!

    Bagsama gresise grav cine-mai-stie-CINE-o fi scris textul din a carui lectura ramasesem eu cu ideea ca sefardismul ar fi un rit, nu o simpla amplasare geografica.
    (De ATATA vreme am convingerea ca sefardism si mozaism sunt rituri (sau poate doar “curente”) diferite incat – indiferent cat de gresita ar putea ea sa fie – ideea imi este “inchistata” in minte si (in ciuda afirmarii / confirmarii de catre dumneata) INCA nu reusesc sa ma conving pe deplin (pe mine insumi) de lipsa oricaror diferente dogmatice intre ele. Poate ma voi dumiri mai bine (mai profund / mai ferm) studiind “tema de casa” pe care cu atata bunavointa mi-ai dat-o.)

    Avand in vedere afirmatia dumitale, nu-mi ramane decat sa cer scuze anonimului pt “probozeala” suplimentara (pare-se ca nedreapta) pe care a suferit-o din partea mea in cel de-al doilea paragraf al comentariului meu precedent.

    Probabil ma exprimasem eu gresit: nu intentionasem sa sugerez ideea (falsa) ca as fi crezut ca ar fi vorba despre religii diferite, ci consideram ca ambele sunt rituri diferite (modalitati oarecum diferite de interpretare si/sau de manifestare practica) ale religiei iudaice, exact in acelasi fel in care catolicismul si ortodoxismul (SI multitudinea de alte rituri crestine, de la protestantism la neoprotestantism(e), trecand prin (spre ex) anglicanism si mormonism) sunt (toate – indiferent daca recunosc / isi asuma acest lucru sau nu) rituri diferite ale aceleiasi religii crestine.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.