AcasăCapitalismul proletarDe ce iubim noi...

De ce iubim noi statul!

Motivele sunt multe; n-o să mă apuc să le înşir pe toate, dar mă bate gândul să fac din asta o rubrică permanentă. Azi o să vorbesc doar despre o chestie: autostrada Bucureşti-Constanţa, pe care o bat de-mi vine acru.

Sigur, o să-mi explice nişte înţelepţi că statul sunt şi eu, că trecătorii derbedei care jumulesc afacerile statului nu trebuiesc confundaţi cu statul însuşi şi o întreagă astfel blablalologie. A se scuti! Ne jucăm de-a nuanţele, frecăm aţa subtilităţilor altădată. Azi ne mulţumim cu observarea evidenţei.

A2, singura şosea care poate emite pretenţia de a fi numită autostradă în România. Autostrada fiind drumul ăla bine întreţinut, pe care te deplasezi cu mare viteză, nestânjenit. Asta în definiţie, că în practică nu e cazul. Pentru că un dobitoc s-a gândit să proptească în drum o barieră, unde se plăteşte o idioată taxă de pod. Adică la Feteşti. Vara, când traficul devine mai complicat,  a devenit deja o chestie obişnuită să pierzi vreme bună, aşteptând la cozi kilometrice pentru a-i da lu’ nea statu’ banii de care vrea să te jecmănească. În înţelepciunea sa, dumnealui statul a decis că situaţia asta e intolerabilă, aşa că dacă treci în week end pe acolo beneficiezi de scutire de taxă. Că doar n-o să ajungă cocălarii şi piţipoancele stresaţi la plajă! În restul săptămânii stai la coadă! Stai la coadă, boule! Şi după aia plăteşte! Că pe ‘mnealui statul îl doare în cur de necazurile sau problemele care te trimit pe tine la drum. Mai pe scurt, statul te fute în gură! Dacă mergi la babmbu şi dat din buric, scutire de taxă şi coadă, dacă nu… marş în pizda mă-tii la coadă şi aşteaptă să îţi vină rândul să fii jupuit! Că ştie el statul ce trebuie stimulat şi ce nu.

Asta e cu taxa. Am făcut o socoteală. Anual, plătesc aproape două sute de lei pe rovinietă, care îmi dă dreptul să circul prin toate hârtoapele patriei. Pardon, pe toate drumurile României! Două sute de lei. Bine, la asta se adaugă o groază de alte biruri ascunse în benzină şi aşa mai departe. Deci două sute de lei pentru toate drumurile! Mai puţin podul de la Feteşti! Pentru ăsta trebuie să plătesc separat, că aşa vrea el, statul. Că podul ăla nu e făcut tot din banii mei. Aşa că mai plătesc anual încă… ghiciţi? Aproximativ 14oo de lei! Taxă de pod! Cum să nu iubesc statul? E drept, eu sunt de vină! Dracu’ mă pune să alerg atâta?

Despre halul în care e întreţinută autostradă nu are sens să mai vorbim. Trebuie doar să  circulaţi pe ea şi vă spun roţile exact, în limba zdrang-bang-trosc, cât de bine e  îngrijit asfaltul. Iar dacă vă prinde iarna… atunci începe fericirea. Cea mai mică zăpadă transformă grozava autostradă într-un derdeluş proiectat de profesioniştii sporturilor extreme.

Din loc în loc, aşa cer regulile pentru o autostradă, se află locuri de odihnă. Unde există şi grupuri sanitare. Adică nişte mizerii infecte, părăginite, în care nu ai ce căuta decât dacă ai asigurare medicală complexă. O să descoperiţi că acolo există personal căcălău- paznici, personal de întreţinere. Câţiva kilometri mai încolo, la benzinărie, cam cu acelaşi personal – care mai are în grijă şi pompele de benzină, vânzarea de căcăţişuri etc. – e o stare de relativă curăţenie, oricum… e civilizat. Dincoace, pe parcela statului, vezi nişte unii spărgând seminţe – salariaţii companiei naţionale – iar înăuntru e prăpăd! Cum să nu iubeşti statul?

Pe margine, la interval de câţiva kilometri, o să observaţi  nişte telefoane. De urgenţă, chipurile! Le-aţi văzut? Da? Bun. Bine aşa, că nu funcţionează. Am testat vreo trei. Nimic.

Ieşirile de pe autostradă sunt altă minunăţie. Dacă, de exemplu, vreţi să ieşiţi la Cernavodă, beliţi bine ochii! Şi o să vă treziţi în situaţia de a frâna brusc (cât să lipiţi fruntea de parbriz) şi de a cârmi tare spre dreapta. Că doar nu vă aşteptaţi la marcaje, bandă de decelerare şi alte mofturi din astea. Adică banda de decelerare există, are vreo 15-20 de metri ( ceea ce e insuficient), dar nu e nicicum marcată, aşa că sunteţi pe cont propriu.

Suficient pentru azi. S-a înţeles. Iubesc statul de nu mai pot. Vivat tăiatul de pnaglici!

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

10 Comments

   • NA! Ca SI MIE imi scapase sensul ascuns (bagsama referire la Cioaba – odihneasca-se in pace!), considerasem ca ai facut doar o eroare de tastare, „agatand” din greseala „i”-ul impreuna cu „o”-ul de alaturi (fiin’ca-‘s taste vecine).
    „Am muşcat” cu gura plina, maestre, am „muşcat” ca un leu si cin’j de bani! Mi-o facusi!

    • Rabbi nu-i pretentios, dar (pe de alta parte) spiritul de observatie / atentia / prezenta de spirit / etc sunt caracteristici care NU sunt direct dependente de privitul la televizor.
     Unde mai pui ca subiectul acesta (intocmai ca si persoana lui „Jiji”) este INTR-ATATA de omniprezent (!) incat daca nu stai incuiata in casa neprimind pe nimeni sa intre este quasi-imposibil sa nu fi luat cunostinta (oricat de intamplator) de „marele eveniment national”.

  • Drumu’ ala bagsama îi ca sarpele din anecdota: are „5 m daca-i masurat de la cap la coada si 6 m daca-i masurat de la coada la cap”. Sau ca falsa problema matematica de la numaratul degetelor. („Numara-ti degetele de la cele doua maini!” „1, 2, 3, 4, 5” – si (schimband mana) – „6, 7, 8, 9 si 10” „Si acum in ordine inversa, descrescator!” „10, 9, 8, 7, 6…” (si – in timp ce schimbi mana inapoi) „Stai asa! La mana asta ai ajuns cu numaratoarea pana le sase, da?” „Da.” „Plus cinci degete la cealalta mana… Tu DE FAPT – CATE degete ai la cele doua maini: zece – SAU un’şp’e?”)

 1. Domnule VictorCh, v-am observat simţul deosebit al observaţiei, la povestea cu coabitarea. Simţul logicii, v-ar spune, că drumul prin câmp, de care vorbeam, are un sens de dus de 5 km, şi un altul de întors, de 6 km, fără ca aceste două sensuri, să înceapă împreună, să se termine împreună,, să fie paralele. Sunt sinuase, pliindu-se pe relieful patriei.. mai un hop, mai un pârâu,, mai o mână cu 6 degete… Cu consideraţie, un ilogic şofer amator, bătut de soartă..

  • La „cioabitare” nu spiritul de observatie imi lipsise (CONSTATASEM litera suplimentara) ci discernamantul (nu interpretasem bine prezenta literei, considerand-o – dupa cum am mai mentionat – simpla eroare de tastare).

   Intre cele doua sensuri ale unui acelasi drum pot sa existe (din cate stiu eu) diferente de lungime (in urma diferentei de lungime a curbei la raze diferite) de cel mult (din constatarile mele la taximetrie) cateva zeci de metri (hai o suta-doua, la un drum lung si/sau foarte intortocheat). (Mai mult se lungeste drumul daca schimbi frecvent banda, facand slalom printre ceilalti participanti la trafic).
   Asta este prima oara in viata mea cand aud ca cele doua sensuri ALE ACELUIASI DRUM pot sa aiba capete diferite si intre ele sa „mearga” pe trasee diferite – in opinia mea, in acest caz este vorba despre doua drumuri diferite (eventual cu sens unic, fiecare opunandu-se sensului unic al celuilalt drum).
   (Sensurile unui acelasi drum POT sa nu fie (strict) paralele, ci ba sa se apropie unul langa altul, ba sa se indeparteze (spre ex pt a cuprinde intre ele un spatiu verde) dar IN LINII MARI – TOT paralele rezulta.)
   Recunosc insa ca este greseala mea ca nu m-am gandit (probabil n-aveam CU CE) la posibilitatea parcurgerii celor doua sensuri de deplasare pe drumuri diferite (fapt cauzat – probabil – de exprimarea dumitale ca ocolesti „pe UN drum tăiat în câmp” (sublinierea mea).

   As vrea sa precizez ca in comentariul care se pare ca te „starnise” eu incercasem (si se pare ca nu reusisem) NU sa-mi bat joc, sa „fac misto”, ci sa glumesc, asteptandu-ma ca raspuns la un zambet (eventual rece, distant) si-o explicatie a faptelor / o corectare a exprimarii. (Nu ma gandisem ca poate nu te „prind” intr-o dispozitie ludica, ingaduitoare, ci intr-una severa. Mea culpa!)
   Regret ca (in loc de asta) AM PRIMIT explicatia asteptata, dar insotita nu de un zambet, ci de-o incruntare, si imi cer scuze (pardon: ITI cer scuze) ca ti-am fost EU cauza ei.

   Sa ai o zi buna si o viata frumoasa!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...