AcasăRabbi ziceBloggerul Mordechai a scris...

Bloggerul Mordechai a scris un articol cu care cetăţeanul Mordechai nu e de acord

Pentru cei mai mulţi dintre saltimbancii politichiei, se pare, înaintea oricărui zbor, mult mai importantă e starea paraşutei decât starea avionului.

Undeva, pe traseu, nu ştiu unde, s-a întâmplat ceva cu democraţia şi felul în care înţelegem că ar trebui să se facă politica. Un politician ( dacă oameni politici nu găsim), un partid politic ar trebui să fie expresia unui pachet de principii, unui set de valori, dacă vreţi, iar exerciţiul puterii ar fi tocmai calea prin care acele principii formulează soluţii pentru problemele pe care le are, la un moment dat, societatea. Le putem numi doctrine, ideologii sau putem rămâne pur şi simplu la termenul de principii. Aşa arată, în înţelegerea mea, democraţia. Iar voturile pe care, într-un astfel de sistem, le primeşte fiecare asemenea set de principii reprezintă perfect adevărul politic, pentru că organismul social ştie perfect care sunt nevoile sale şi unde găseşte soluţiile de care are nevoie. Totul e onest, mecanismul funcţionează. Atunci când un curent politic primeşte voturi puţine e pentru că leacurile pe care le are la îndemână nu fac trebuinţă în acel moment. Şi e bine aşa. E sănătos.

Intervine însă ceva care strică totul: nevoia de putere a politicienilor, dorinţa de a câştiga cu orice chip, pentru că aşezarea la putere, în politichie, înseamnă pricopseală pentru sine şi apropiaţi. Şi aşa ajungem ca substanţa democraţiei să fie teribil alterată. Pentru că, în realitatea sulfuroasă în care ne consumăm agonia, politicianul are sau ba propriul set de principii şi valori, nu importă, se va agăţa mereu de aşteptările celor care votează, livrând discursuri, aruncând salve de făgăduieli ticluite să se potrivească întocmai pe aştepările celor care votează. Ori atunci devine evident că votul nu mai are nicio noimă, pentru că prin tipul acesta de fraudă, societatea e aiurită, înşelată, prostită, până când nu mai poate şti unde găseşte cu adevărat leacurile pentru problemele sale. Prosteala din vorbe şi înşelăciunea din făgăduieli ţine până la vot. După vot se schimbă socoteala, iar alesul face fix ce crede el că-i prinde bine lui şi alor lui, pentru că nu se simte nicicum legat de făgăduielile făcute. Iar asta nu e doar o fentare a democraţiei, ci fraudă în toată legea, chiar dacă, iată, a devenit singurul mod, aproape, în care se face politică.

O societate care e supusă în mod sistematic unui astfel de tratament devine tot mai slăbită, până când ajunge să se prăbuşească. Şi cum altfel s-ar putea întâmpla dacă bolnavul de guturai alege întotdeauna ceea ce i se promite a fi leac pentru guturai, dar primeşte mereu cea mai severă chimioterapie?

Pe vremea suavului guvern Boc, ne minunam cu stropi de silă văzând cum premierul Boc e în răspăr cu juristul ( şi profesorul de drept!) Boc. Profesorul de drept Emil Boc trăia în democraţia despre care v-am vorbit, în vreme ce premierul Boc era voinicel politician cocoţat la putere, dezlegat deci de făgăduieli şi slobod de principii.

Zilele astea, când s-a revărsat din călimări tăraboiul legat de afacerea RMGC, mereu surâzătorul domn Ponta a dat pe gură expresia cea mai concretă a ţicnelii despre care vorbeam, spunând că premierul Ponta susţine o soluţie, iar deputatul Ponta, care dimineaţa se îmbracă în aceiaşi chiloţi ca şi premierul, va vota împotrivă! Nici mai mult, nici mai puţin! Întocmai ca Bulă, care declară că e vegetarian, mai puţin când vine vorba de mâncare. Domnul Ponta n-a avut nicio tresărire, nicio zbatere de pleoapă, niciun dop pe ţeava de aerisire, când a rostit, senin, grozăvia asta. Pentru că, după socoteala domniei sale, asta e rostogoleala de zi de zi a politichiei, aşa merge treaba, una zici colea, alta strigi mai încolo. Astfel, domnul Ponta spera să ducă păcăleala acolo unde nimeni nu mai reuşise să o ducă: să ia ciubuc de voturi de la ambele tabere aflate în confruntare. Altfel, cu acelaşi zâmbet de lună plină, acelaşi domn Ponta afirmă că habar n-avea cu se mănâncă afacerea asta, dar era împotriva doar pentru că o susţinea Băsescu. Să mulţumim cerului că Băsescu nu susţinea şi genocidul, altfel naiba ştie ce-l mai apuca pe Ponta!

La doar câteva zile de la zicerea domnului Ponta, apare şi personagiul acela unsuros şi ridicol care ocupă scaunul de ministru al culturii, îngăimând şi el că una susţine ca ministru, alta va vota ca parlamentar. Deşi bălea de multa vreme pe la uşile politichiei, ăsta a alunecat mai recent prin zona demnitarilor, aşa că, precum, maimuţa, face şi el ce a văzut la alţii.

Din ’90 încoace am ţinut-o din „schimbare” în „schimbare”, am făcut din democraţie curvă de centură şi din România şandrama. Pentru că, de fiecare dată, ne-am repezit că năucii să votăm grohăituri, nu principii. Nu ne-am uitat la tot ce au făcut ăi care cer votul până atunci, dar ne-am bucurat că ne zic din ţambal ce vrem să auzim, chiar dacă evidenţa ne-ar fi obligat să observăm că ce cântă ei nu se pupă cu ce au făcut până atunci.

Doar tâmpiţii se îndoapă cu medicamente pentru că le plac reclamele lor, nu pentru că acelea sunt leacurile de care au nevoie. Iar dacă vom continua să votăm ca tâmpiţii, să nu ne mire dacă într-o bună zi cetăţeanul Victor Ponta ne va anunţa că premierul Victor Ponta se află la Miami, în vacanţă, în vreme ce deputatul Ponta e la Bucureşti în Parlament, iar juristul Ponta la Mamaia, la o samba cu Mazăre, lăsându-l pe tatăl Victor Ponta, acasă, cu copiii.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

12 Comments

 1. Din pacate romanului ii place sa fie mintit , umilt …. O mare vina o au cei ce fac rating cu tot felul de gunoaie , care , ma rog , lipsind discernamantul , devin eligibili (vadim , funar , basescu …sunt prea multi ca sa continui ) Rabi , cum se explica faptul ca” oameni cu carte” , nu le place de Crin Antonescu , pentru ca” nu stie sa vobeasca „?Sincer sa fiu , unele lucruri mu-mi plac si ,ie , dar cum vorbeste , cum se comporta ca lider politic , candidat la presedentie , imi place .

 2. „” vreau „” şi „” trebuie „”, nu sunt întotdeauna posibile concomitent. Poate ar trebui să ştim( de dragul principiilor) de ce d-l Ponta trebuie să aprobe proiectul,, deşi nu vrea. Nu cred că problema ţine de psihiatrie, ci de obligaţiile asumate de alţii, în numele statului român.

 3. Ati pus punctul pe i, si in aceasta problema. Nu stiu cit de intregi si daca sunt, la minte politrucii din fata tabloului de comanda al tarii, dar e clar ca politica romaneasca este schizoida. Ati exprimat-o foarte limpede, privind…”ciudateniile” comportamentale ale acestor ipochimeni. Cumva ca o prelungire a acestei teme privind omul din spatele numelui de pe lista de vot, ma gindesc la acea postare in care spuneati ca vi s-au facut propuneri de a intra in politica. Cred sincer ca e timpul venirii unui alt fel de a face politica, respectiv al reaparitiei oamenilor politici, si dislocarii politicienilor din structurile de comanda. Cum spunea cineva care comenta respectiva dvs. postare, sa fie ceva nou, radical diferit. Tineretul, cel ramas inca optimist si in tara, care chiar vrea sa faca ceva, ar urma, si nu doar in cabina de vot odata la patru ani, acest gen nou de lider. Cu profund respect.

 4. De vina este politicianul care vrea cu tot dindinsul sa castige la toate capetele ,lucru imposibil.Toti cei care au incercat au dat de dracul dintr-un preaplin de inteligenta si de lipsa de etica, morala si lipsa de o minima perseverenta politica.Dl.Roman,Tocacsi,Campeanu,Manzatu,etc n-au ales corect sperand sa prinda doi iepuri deoadata.In plus dl Ponta odata devenit Prim Ministru parca-l lasa si inteligenta ,ideea de a vorbi despre despagubirile pe care le va castiga RMGC este o tampenie colosala si trebuia sa se gandeasca de trei ori inainte de a vorbi ca tampita-n p….lucru pe care-l va costa scump cariera lui politica.Odata ajunsi „mari” romanul uita de bunul simt,masura,si decenta crezandu-se dumnezeu.Vai de capul nostru cu asemenea conducatori.

 5. O rezolvare. La alegerile europarlamentare sa militam pentru a alege oameni independenti politic (personalitati stiintifice ale acestei tari ca de exemplu). Daca facem in asa fel ca la PE sa trimitem personalitati independente atuci partidele vor avea o problema de legitimitate fata de partenerii lor politici (si pentru Romania ar fi benefic sa avem persoane recunoscute pentru capacitatea lor intelectuala). In acest fel creem o presiune pe clasa politica nu atat sa se schimbe ca persoane ci sa se schimbe ca atitudine (adica sa faca ceea ce promit). Daca nu vor face asta ii va paste aceleasi rezultat la alegerile urmatoare din tara. Pentru cei trimisi in PE (23 locuri) o sa putem sa ii recompensam pentru realizarile lor prin salariu foarte bun timp de 5 ani fara sa facem eforturi suplimentare (acum persoane ca EBA sau Catalin Ivan iau aceste salarii fara sa faca si ceva folositor Romaniei)

 6. Subiectul putea fi intitulat cum sa faci misto si sa cazi in penibil.

  Ideea ca partidele trebuie sa aiba valori si principii si cetateanul sa aleaga acele valori este foarte buna, dar exemplu cu Ponta ca premier si parlamentar este un exemplu de actiune politicianista care vizeaza demolarea imaginii politicianului Ponta, si nu are nimic cu principiul democratiei.

  Sa ma explic. Un premier pune in aplicare un plan/program al partidului care l-a manadatat, si al unei echipe guvernamentale. Un democrat se supune majoritatii si un premier se supune hotararii majoritatii ministrilor. Ca individ poti sa nu fi de acord cu masura, dar ca sef al echipei este democratic sa o pui in dezbatere. Daca nu face asta atunci nu mai este democratie, este o dictatura, in cazul de fata ar fi fost dictatura lui Ponta. Basescu asa ar fi facut, ar fi spus „eu am decis…”. Asa functiona guvernul Boc. Pentru asta a fost criticat Basescu si acum va revolta ca Ponta a ales ca o masura, probabil i-a fost impusa de PSD, sa o trimita in parlament! Eu zic sa fiti consecventi cu principil democratiei si atunci pozitia lui Ponta este justificata. ..

  PS nu-l simpatizez pe Ponta, dimpotriva mi-e antipatic, dar apar un principiu al democratiei, al deciziilor luate in echipa.

  Blogerul si cetateanul Mordechai nu sunt in situatia lui Ponta, adica nici unul nu face parte dintr-o echipa si nu-i obligat sa respecte o majoritate.

  Deceneu

  • Monşer, putem frauda logica la nesfârşit, doar din dorinţa de a părea interesanţi. Sensul democraţiei, într-o dreaptă înţelegere, e acela care te face să rămâi cinstit cu făgăduielile făcute şi supus majorităţii care te-a ales, nu majorităţii celor pe care i-ai numit.
   Dar nu te pot opri să baţi câmpii, dacă simţi nevoia asta.

 7. Anunt umanitar. Cine vrea sa infieze un PISIC si un MAIDANEZ DE COTROCENI sa ii trimita la distanta (de ROMANIA). Pana acum s-au inscris 7,5 milioane de cetateni. Lista este in continuare deschisa.

  • Avem variante si fara sa distrugem partidele. Vin europarlamentarele si acolo putem sa ii lovim. Sa trimitem in PE independenti (sunt doar 23 cetateni) oameni care au facut ceva pentru Romania (academicieni recunoscuti international, profesori universitari). Acolo vor avea un salariu mare garanta pentru 5 ani. Si daca nu fac nimic tot nu pot face rau pentru Romania (23 locuri nu inseamna prea mult) dar cum se vor intalnii liderii din Romania cu cei din familiile lor europene sa le explice cat de importanti sunt ei. Vor fi intrebati de ce nu au nici un reprezentant in PE. Prin asta putem sa ii obligam sa spuna ce vor sa faca si sa faca cea au spus. Altfel la urmatoarele alegeri vor avea o mare problema. Nu cred ca este greu

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

- A word from our sponsors -

De citit

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...