Partid da, tricolor ba!

on

|

views

and

comments

Am mai scris despre asta, acum nişte ani. Dar nu mi-a trecut, aşa că repet ideea.

Există o prevedere legală care interzice partidelor politice folosirea tricolorului în însemnele lor. Cu alte cuvinte, partidele noastre pot folosi în însemnele proprii orice culori, mai puţin roşu-galben- albastru (de fapt albastru, galben, roşu, începând de la lance). Roşul poate fi folosit, e în regulă. Şi albastru sau galben e ok, dar nu toate împreună, nu în tricolor. Altfel, sigur, e liber la mov, prăzuliu şi bej cu dungi maro. Recunosc, nu înţeleg rostul unei asemenea tâmpite prevederi! De ce să interzici partidelor româneşti folosirea culorilor drapelului naţional? Ce sens are prostia asta?

Avem, în schimb, o formaţiune politică ( naiba ştie ce e, că încă nu e limpede ce reprezintă, partid, ONG sau trupă dance!) numită UDMR, care se conformează cu sfinţenie acestei prevederi legale şi foloseşte în însemne culorile drapelului Ungariei. Pentru că asta e voie! Poate sunt eu greu de cap, dar nu pricep cum devine chestia, nici ce au avut în tărtăcuţă cei care au născut o astfel de prevedere.

Am făcut o rapidă cercetare, să văd cum e pe la alţii. În SUA, că tot ne uităm acolo ca la cisterna cu democraţie (ce o mai însemna asta azi!), cele două mari partide care controlează viaţa politică americană folosesc culorile drapelului SUA. Ba şi alte partide, mai puţin semnificative. În Franţa la fel. Italia aşijderea. La noi nu e voie? De ce?

Cred că mult, mult mai sănătos ar fi ca prin lege să devină obligatorie folosirea tricolorului în însemnele partidelor politice şi nu invers, să fie interzisă, aşa cum e acum. E drept că mai că îţi vine să te întrebi cât mai reprezintă unele dintre partide interesele acestei ţări, dar aia e politichie şi e alt subiect. Poate găsesc sprijinul necesar şi facem din asta o iniţiativă legislativă. Sau greşesc? E ceva ce-mi scapă mie şi de aia nu înţeleg actuala prevedere?

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

4 Comments

  1. Credeti ca daca vor avea culorile tricolorului in insemne, vor avea un puseu de patriotism si se vor hotara sa reprezinte interesele tarii? – era o intrebare retorica, nu astept neaparat raspuns…Macar cei de la UDMR nu sunt ipocriti in privinta asta – au culorile Ungariei, reprezinta interesele tarii respective!

  2. Cred că e vorba de o neînţelegere. Însemnele partidelor sunt simbolurile electorale. Acolo nu au voie să folosească tricolorul. De altfel nici UDMR nu-l foloseşte pe cel ungar. Culoarea verde face parte din tricolorul ungar, dar nu este acelaşi lucru. PNL-ul foloseşte albastrul şi galbenul, iar PSD-ul foloseşte roşul. Interdicţia de a folosi culorile tricolorului s-a introdus pentru ca niciun partid să nu poată să „confişte” tricolorul.
    Este o motivaţie.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.