Partid da, tricolor ba!

Am mai scris despre asta, acum nişte ani. Dar nu mi-a trecut, aşa că repet ideea.

Există o prevedere legală care interzice partidelor politice folosirea tricolorului în însemnele lor. Cu alte cuvinte, partidele noastre pot folosi în însemnele proprii orice culori, mai puţin roşu-galben- albastru (de fapt albastru, galben, roşu, începând de la lance). Roşul poate fi folosit, e în regulă. Şi albastru sau galben e ok, dar nu toate împreună, nu în tricolor. Altfel, sigur, e liber la mov, prăzuliu şi bej cu dungi maro. Recunosc, nu înţeleg rostul unei asemenea tâmpite prevederi! De ce să interzici partidelor româneşti folosirea culorilor drapelului naţional? Ce sens are prostia asta?

Avem, în schimb, o formaţiune politică ( naiba ştie ce e, că încă nu e limpede ce reprezintă, partid, ONG sau trupă dance!) numită UDMR, care se conformează cu sfinţenie acestei prevederi legale şi foloseşte în însemne culorile drapelului Ungariei. Pentru că asta e voie! Poate sunt eu greu de cap, dar nu pricep cum devine chestia, nici ce au avut în tărtăcuţă cei care au născut o astfel de prevedere.

Am făcut o rapidă cercetare, să văd cum e pe la alţii. În SUA, că tot ne uităm acolo ca la cisterna cu democraţie (ce o mai însemna asta azi!), cele două mari partide care controlează viaţa politică americană folosesc culorile drapelului SUA. Ba şi alte partide, mai puţin semnificative. În Franţa la fel. Italia aşijderea. La noi nu e voie? De ce?

Cred că mult, mult mai sănătos ar fi ca prin lege să devină obligatorie folosirea tricolorului în însemnele partidelor politice şi nu invers, să fie interzisă, aşa cum e acum. E drept că mai că îţi vine să te întrebi cât mai reprezintă unele dintre partide interesele acestei ţări, dar aia e politichie şi e alt subiect. Poate găsesc sprijinul necesar şi facem din asta o iniţiativă legislativă. Sau greşesc? E ceva ce-mi scapă mie şi de aia nu înţeleg actuala prevedere?

4 thoughts on “Partid da, tricolor ba!”

  1. Daca nu gasesti sprijinul necesar acum, pastrezi ideea pentru cand o vei prezenta ca pe o initiativa legislativa proprie 🙂

  2. Credeti ca daca vor avea culorile tricolorului in insemne, vor avea un puseu de patriotism si se vor hotara sa reprezinte interesele tarii? – era o intrebare retorica, nu astept neaparat raspuns…Macar cei de la UDMR nu sunt ipocriti in privinta asta – au culorile Ungariei, reprezinta interesele tarii respective!

  3. Cred că e vorba de o neînţelegere. Însemnele partidelor sunt simbolurile electorale. Acolo nu au voie să folosească tricolorul. De altfel nici UDMR nu-l foloseşte pe cel ungar. Culoarea verde face parte din tricolorul ungar, dar nu este acelaşi lucru. PNL-ul foloseşte albastrul şi galbenul, iar PSD-ul foloseşte roşul. Interdicţia de a folosi culorile tricolorului s-a introdus pentru ca niciun partid să nu poată să “confişte” tricolorul.
    Este o motivaţie.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.