Băi, Schenghene! Adio, bă!

Foarte probabil o să scăpăm şi de data asta pisicul Schengen. Dacă n-am fost cuminţi! La tura anterioară de şenghenit, s-a tot comentat o declaraţie de atunci a lui Titus Corlăţean, ministrul nostru de externe, care zicea că, de la acel moment, aderarea la spaţiul Schengen nu mai reprezintă o prioritate. Pe cuvânt de pionier, am fost de acord cu ministrul Corlăţean! Am intrat în mari discuţii cu tot felul de oameni care consumau porţii consistente de indignare: da’ vai, da’ cum să nu stăm noi preşuleţ până când ne lasă alde nenea şi tanti să ne dăm şi noi cu pişucleta p’in şănghen!

Cum se vede treaba, olandezii şi franţujii s-au vorbit să facă prin rotaţie pe nebunii şi să ne lase pe noi, neam milenar, cu folclor autentic şi ciobani prietenoşi care au cont pe Facebook, neşenghenizaţi. Pe motiv de de-aia, de sanchi şi de ciuciu.  Dacă judecăm bine, mare pierdere nu e. Iertat să fiu, dar aderarea la spaţiul Schengen e mai mult un moft, un motiv de făleală pentru politicieni, care tare ar vrea să se poată lăuda că ne-au mai băgat în ceva, ca şi cum toate astea în care ne-au tot băgat nu ne-ar fi de ajuns. Libertatea de circulaţie a cetăţenilor români nu e foarte afectată, tot la liber circulă, doar că ne mai întreabă ăştia de buletin. Mai exista argumentul legat de timpul pierdut de transportatori prin vămi. Din punctul ăsta de vedere e, să fim cinstiţi, un neajuns, dar poate e bine dacă o vreme mai belim ochii la punctele de intrare în ţară, să vedem cine intră şi iese pe aici, şi ce cară în containere, că prea e vraişte şi mereu auzim ba de evaziune fiscală, contrabandă sau mai ştiu eu ce porcării.

Cu Schengenitul treaba e simplă. Ăia ne-au cerut să îndeplinim nişte criterii. Le-am îndeplinit. Aici nu e nimic de comentat. Pe urmă a început olimpiada şpecuţei roşii. Pe care ba nu o aveam, ba n-avea cozorocul adecvat. Obiecţiunile mormăite acum de către francezi sunt legate de ţigani. Succesiunea la tron pare să nu-i fi înmuiat pe graseişti, iar dacă e să fim cinstiţi, am putea recunoaşte că înţelegem bine de unde le vine necazul şi că, de fapt compătimim cu ei. Ar mai fi chestia aia cu nediscriminarea, un mic moft, cu care coana UE se laudă că a făcut mulţi copii. Dar asta e frumuseţea cu prinţipurile, că sunt bune când le impui altora şi foarte nasoale când trebuie să le respecţi tu.

Personal, trebuie să recunosc, azi dimineaţă, când m-am legat la şireturi, m-a deranjat puţin că nu intrăm şi noi în şenghenul lor, dar pe urmă mi-a trecut. Iar francezii pot fi foarte liniştiţi acum: înainte de a ajunge la Paris, ţiganii vor pierde cinci-zece minute la controlul de frontieră, ceea ce cu siguranţă schimbă dramatic lucrurile.

Băi, Schengene! Adio, bă!

P.S. Pe lângă subiect, dar trebuia zis. Directorul SRI, gomos, important şi al dracu’ de grav, a emis sunete, referitor la subiectul Roşia Montană. Marea întreprindere de ascultat telefoane şi pârât la investitori a produs materialul informativ al secolului: există proteste împotriva exploatării de la  Roşia Montană. A constatat institutul de pipăit cu timpanul că ăia care protestează sunt ecoterorişti, extremişti, pe scurt nişte nasoli. Poate era mai important să povestească, dacă ştie, cum e cu şpăgile şi mişcările oculte de bani şi interese din puturoasa afacere, decât să îi vegheze pe ăi de protesetează. Zic şi eu.

4 thoughts on “Băi, Schenghene! Adio, bă!”

 1. Sa ma ierti rabbi dar mai este o situatie in care noi ca persoane fizice am fi avantajati: la iesirea intr-o tara Schengen cu copii sub 14 ani, care momentan au nevoie de pasaport.

 2. Totusi, sunteti o persoana inteligenta si citita. Pacat ca refuzati sa vedeti realitatea si adoptati pozitia “nu avem bascuta rosie”

  Declaratie ministrul de externe german, februarie 2012:
  Romania can count on German support for the annulment of the veto on Schengen, imposed by the Netherlands and Finland!”

  Declaratie ministrul de externe finlandez

  “Am impins disctiile noastre, in aceasta dupa amiaza, catre subiecte precum Acordul Schengen, si ar vrea sa informez pe toata lumea ca Finlanda sustine aderarea Romaniei la spatiul Schengen in doua etape (….) Am avut discutii aprinse in Parlament pe aceasta tema dar am cazut de acord ca trebuie sa facem tot ce tine de noi ca Romania sa devina membru Schengen.” – Alexander Subb – Ministrul Afacerilor Europene din Finlanda, Bucuresti, 4 aprilie 2012.

  Fara doar si poate am fi aderat in doua etape la spatial Schengen, prima etapa in septembrie 2012, aderarea la spatial aerian.

  Pur si simplu va fortati sa ignorati vara lui 2012. Nu asa se preia puterea politica intr-o tara din UE. Nu cum a procedat USL-ul atunci. Asta ne-a costat, asta platim acum, nu faptul ca nu avem bascuta rosie. Platim aventura generata de gargaunii lui Antonescu si compania. In politica trebuie sa speculezi momentele bune. Noi ne-am batut joc de ele in vara lui 2012.

  Si toata aventura aia a fost inutila finalmente pentru USL: tot au castigat 70% in parlament peste 3 luni, iar presedintele tot nu au reusit sa il dea jos.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.