AcasăRabbi ziceSocotelile domnului Antonescu

Socotelile domnului Antonescu

Cred că greşesc cei care văd în ieşirile din ultima vreme ale lui Crin Antonescu noi răbufniri de ţâfnă sau lovituri de streche. Nu spun că domnul Antonescu ar fi un monument de echilibru, capabil să-şi strunească păsăricile când se lovesc de pereţii coliviei ( criza din seara anunţării rezultatelor primului tur de scrutin al prezidenţialelor din 2009 nu se uită uşor), dar cred că de data asta monologurile răstite ale domnului Antonescu sunt ceva mai mult decât deja atât de familiarele răţoieli cu care domnia sa ne răzgâie atunci când nu e la odihnă. Sunt mai degrabă tentat să cred că declaraţiile recente ale domnului Antonescu ascund mai degrabă un prudent calcul politic şi sunt într-o prea mică măsură improvizaţii la nervi, cum au fost multe dintre cele de până acum. Am să explic mai jos de ce calcul şi de ce prudent.

USL, de fapt cam întreaga scenă politică seamnă foarte bine cu un vapor care se bâţâie în toate părţile. Nu e clar dacă e vreo furtună, dacă drăcovenia ia apă, dacă cineva pur şi simplu bâţâie şandramaua ca să se amuze, dar toată lumea se repede când într-o parte, când în cealaltă, încercând să îşi menţină cât mai bine echilibrul, dar în acelaşi timp să fie cât mai aproape de barca de salvare la momentul când totul se duce dracului. În condiţiile astea, fireşte că vedem tot felul de repoziţionări, afilieri, dezafilieri, într-un haos general din care doar cu mare stăruinţă mai poţi pricepe ceva. Toată bălăngăneala asta e legată de un singur lucru: viitorul preşedinte al României. Acum un an acesta părea un subiect rezolvat: Crin Antonescu, unic candidat al USL, aproape cert viitor preşedinte. Un an mai târziu, nu mai e deloc cert, iar vitorul e cu totul în ceaţă.

Deşi formal USL continuă să existe şi tot formal USL încă nu şi-a schimbat intenţia de a avea un unic candidat la prezidenţiale, în persoana lui Crin Antonescu, pentru liderul liberal a devenit tot mai limpede că o viitoare susţinere din partea PSD e tot mai puţin probabilă sau cel puţin discutabilă. Protocolul USL e un moft, prin PSD se vorbeşte cu glas tot mai ridicat despre nevoia unui candidat propriu, Victor Ponta se mişcă tot mai mult ca unul care a ieşit la încălzire pentru prezidenţiale, aşa că pentru Antonescu singura „garanţie” privind o viitoare susţinere a sa de către ceea ce încă se numeşte USL o reprezintă declaraţiile lui Ponta. Antonescu realizează că, în situaţia în care în cele din urmă Ponta îşi va anunţa candidatura, principalul său contracandidat, cel împotriva căruia va duce mare bătălie e tocmai problematicul aliat de azi. Cu alte cuvinte, Antonescu s-ar putea trezi că pe câmpul de luptă grosul oştirii, pe care conta, se întoarce împotriva sa. Jocul alături de PSD e deci extrem de riscant, aşa că, prudent, Antonescu începe să îşi calculeze un eventual plan B sau chiar C.

Crin Antonescu nu îşi permite să rupă USL, nici să fie cauza rupturii, deşi, aşa cum spuneam mai sus, are tot mai mari îndoieli în privinţa viitoarei susţineri dinspre PSD. Tocmai aici e problema: are multe îndoieli şi niciun fel de certitudini, aşa că nu se grabeşte să rupă USL cât încă există o şansă ca PSD să îl susţină. În acelaşi timp nu vrea să fie prins pe picior greşit, aşa că, în această scenariu calculele se fac pentru turul 2, în care trebuie să adune masa critică, voturile cu care să învingă maşinăria de vot pesedistă. Iar în acest scenariu nu are decât o alternativă: iluzia „dreptei unite” vânturate de către Băsescu. Pentru a putea conta pe un astfel de sprijin, în caz de nevoie, Antonescu are nevoie ca din timp să se distanţeze de actualii aliaţi, făcându-se cel puţin suportabil moftangiilor dreptei unite. Cum spuneam, o candidatură pesedistă la preşedinţie l-ar lăsa pe Antonescu făra alternativă, de aici şi calculul său. Calcul greşit, de altfel.

„Dreapta unită” e o prostie inventată de Băsescu şi câţiva ridicoli din jurul său. E o prostie pentru că înainte de a vorbi despre o dreaptă unită ar trebui să putem vorbim pur şi simplu despre o dreaptă în România, iar asta e doar un banc. Dacă vreţi să vedeţi cum arată dreapta românească, în cea mai exactă descriere a sa, priviţi spre PNŢCD ( cu sau fără caraghiosul de Pavelescu) şi veţi avea reprezentarea perfectă! Aia e dreapta românească, pentru că e cazul să privim o data lucrurile aşa cum sunt: în România dreapta e o panaramă (e singurul cuvânt potrivit!). Există câteva procente din electorat care ar putea reprezenta oameni cu reale opţiuni de dreapta. Doar câtea procente, nu mai mult. Pentru că restul sunt orice, dar nu oameni de dreapta. Băsişti, oportunişti şi anti-pesedişti – asta e masa care adunată ar trebui să ţină loc de dreapta în România. N-are sens să mai umblăm pe la căptuşeala teoriei ca să descoperim ce înţeleg despre dreapta alde MRU, Baconschi, Băsescu sau toată adunătura de veşnici atârnători la stat, care se revendică a fi împărtăşiţi doctrinar la cele de dreapta, întru slava osânzei şi suptului de la ţâţa statului. Asta ţine loc de dreapta, asta e masa din care speră domnul Antonescu să scoată voturile într-un eventual tur doi în care s-ar opune unui candidat PSD.

Calculul, spuneam, e greşit. Pentru că domnul Antonescu poate conta doar pe acele 3-4 procente de oameni de dreapta, plus ceva votanţi liberali ( care nu au neapărat idiosincrazii doctrinare). Băsiştii îl urăsc şi e greu să le devină simpatic, dacă nu imposibil. Votul anti-pesediştilor îl poate obţine şi aşa ar ajunge undeva pe la 30%. Şi atât. Pentru că PSD va continua să aibă majoritatea în Parlament, şi cheia de la casa cu bani a statului, aşa că oportuniştii vor fugi spre candidatul PSD, logic. Foarte probabil la fel vor face şi băsiştii pentru care problema dosarelor şi a accesului la ţâţa vacii e mai acută decât problema bentiţei doctrinare. În cel mai fericit caz, ăştia se vor declara răpuşi de scârbă şi nu vor ieşi la vot. Aşa că repoziţionările de acum, socotelile lui Antonescu şi mai ales stupida naivitate de a-şi imagina posibile înţelegeri cu Băsescu reprezintă mari erori de calcul. Accesul la B1 e tot ce îi poate oferi cu adevărat Băsescu. Iar Antonescu are mare nevoie de media.

Asta nu înseamnă că nu există soluţii, pentru domnul Antonescu, în situaţia în care ar pierde susţinerea PSD. Dar soluţiile alea să facă bine să i le povestească dibacii săi consilieri, că pe mine nu mă plăteşte pentru asta. Azi spun doar că înţeleg gesturile sale, dar că reprezintă mari greşeli de calcul, de la alegerea momentului, până la punerea în frază. Şi e posibil ca tocmai ieşirile sale să aibă exact rezultatul pe care vrea să-l evite: apariţia unui candidat al PSD.

Mai e de adăugat un singur lucru: Antonescu repetă greşelile lui Geoană, care de asemena subordonase un întreg partid, ostilizându-şi-l, nevoii sale de a deveni preşedinte. Crin e gata să îşi scoată şi el colegii de la zacusca guvernării, în condiţiile în care şi aşa are probleme majore în partid. PNL a devenit o sculă care are unicul scop de a-i hrăni ambiţiile, iar asta e o altă greşeală care îl va costa.

De fapt, de cinci ani, Antonescu este, fără întrerupere, candidat şi atât. Iar asta a devenit plictisitor, apoi obositor, iar acum de-a dreptul enervant. Pentru că e candidat şi atât. Domnul Antonescu devenise simpatic, votabil, ni-l doream preşedinte pe când era un tip cu aparenţa onestităţii, care vorbea omeneşte. Apoi a devenit candidat profesionist şi s-a apucat de călcat în străchini. E foarte posibil să asistăm, dacă nu-l trezeşte urgent cineva, la intrarea în ultimul an al carierei sale politice. Pentru că după un eşecla prezidenţiale, va garantez, liberalii vor cere primii înlocuirea sa de la Senat.

P.S. Cred că, mai ales printre prietenii liberali, mulţi vor fi scoşi din sărite de textul de mai sus. Aşa cum mulţi am scos din sărite, de-a lungul timpului, asta e, recidivez. Vorbim peste un an şi vedem cine a greşit. Eu sau super-consilierii domnului din titlu.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

9 Comments

  1. Răţoieli de domnişoară bătrână, ajunsă la menopauză înainte de vreme? Poate. Ce nu înţeleg la d-l Antonescu, este lipsa de logică a luărilor sale de poziţie. Are o singură şansă de a deveni preşedinte al Romnâniei, aceea de a fi candidatul unic al USL. Ori, ce face? Atacă în interiorul PNL, ca şi când ar fi masculul alfa, îi trimite la plimabre pe conservatori, ca şi când acum a descoperit mirosul, înjură PSD, ca beţivul satului, când îl cară vecinii acasă. Trist.

  2. Excelent! dar…

    „N-are sens să mai umblăm pe la căptuşeala teoriei ca să descoperim ce înţeleg despre dreapta alde MRU, Baconschi, Băsescu sau toată adunătura de veşnici atârnători la stat, care se revendică a fi împărtăşiţi doctrinar la cele de dreapta, întru slava osânzei şi suptului de la ţâţa statului”.

    Dau o bere cui imi spune la ce mare firma privata a capatat deprinderi de dreapta dl. Antonescu, detinatorul dreptei absolute!

    Asadar, care dreapta si care lideri de dreapta?

  3. Daca ceea ce spera Antonescu sa obtina prin noua pozitionare nu ar aduce decat 3-4% putem spune ca pozitionarea nu e neaparat o gresala ci nu aduce pe moment mare lucru.

    Dupa parerea mea, pentru a ajunge presedinte, Antonescu nu are nevoie de voturile makacilor basisti si nici de voturile famigliilor pesediste ale lui Dragnea.

    Omu’ are 3 mari teme pe care alearga singur si care’i pot aduce presedentia fara a avea nevoie de vreun electorat de partid

    1. Anti-basismul. Indiferent de gargara Ponta-Basescu, koabitarea si numirea procurorilor l’a trecut pe Ponta in plan secund la capitolul anti-basism iar restul concurentilor sunt makaci. Deci orice dezbatere pe anti-basism e castigata de Antonescu la pas.

    2. Anti-colonizarea Romaniei. Antonescu este singurul care dispune de aceasta tema mare aducatoare de voturi, depinde doar de el cat va apasa pe acceleratie, caci voturi sigur va lua din asta. Makacii basisti si Ponta sunt vazuti ca slugile occidentului (niste carpe gata sa lustruiasca pantofii oricarei cozi de topor de la Bruxelles).

    3. Anti dat resursele strainilor drept tain. Tema mare aducatoare de voturi, la fel depinde cat apasa Antonescu pe acceleratie Ponta si Basescu sunt deja compromisi la acest capitol.

    Paradoxal, pe nici una din aceste 3 mari teme aducatoare de voturi, Antonescu nu este concurabil, nici unul dintre cei care ar putea candida la presedentie cu ceva sanse nu este plasat favorabil.

    Eu cred ca Antonescu intelege foarte bine aceste lucruri, nu il vad deloc disperat. Pana sa apese pe acceleratie, tine jocul echilibrat intre ceilalti concurenti.

      • Domnule,

        Eu am aratat de ce Antonescu nu are probleme in a’l bate pe Ponta sau vreun makak basist.

        Nu am spus ca cele trei teme sunt corecte sau nu, ci ca sunt extrem de populare, aducatoare de voturi, iar Antonescu este singurul care le poate folosi. Depinde cat apasa pe acceleratie, poate de loc, poate putin, poate putin mai mult.

        Credeam ca subiectul discutiei e analiza pozitionarilor lui Antonescu, nu care este limita pana la care trebuie sa ne facem presh si de unde incepe nationalismul furibund. Asta e o cu totul alta discutie.

        Eu aratam de ce Antonescu nu are motive sa se teama de nesustinerea makacilor basisti ori a famigliilor pesediste ale lui Dragnea.

        Parerea mea.

  4. Scrieti ca la baza actiunilor lui Crin ar sta calculul rece si premeditat, fie el si unul prost dupa cum tot dumneavoastra concluzionati. Imi mai puteti numi vreun alt politician care-n mai putin de 48 h sa se fi dezis de sprijinul unor persoane de influenta precum Basescu si Voiculescu ? N-am mai intalnit asemenea premeditare !

    Scrieti ca PNL a devenit o unealta a ambitilor lui Crin, dar imi puteti numi vreun alt partid care la inceput de an electoral isi sapa propriul candidat si presedinte ? Precum Tariceanu, precum Zgonea, si or mai fi si multi altii care din teama pierderii privilegilor castigate sau din dorinta obtinerii unora procedeaza aidoma. De fapt jenantul situatiei consta in faptul ca Antonescu se lupta sa obtina un spirijin care in oricare alt partid este de la sine inteles !

    Scrieti ca zarurile sunt deja aruncate, nimeni nefiind capabil sa surclaseze PSD, de unde si recomandarea dumneavoastra ca s-ar impune o moderare a declaratiilor de dragul propriului interes. Cu alte cuvinte, mergi Crine in lesa pe unde-ti arata PSD si apoi, din mila, nu altfel, te-om punem presedinte ! Chiar va doriti un astfel de presedinte ? Eu nu !

    Unde dumnevoastra vedeti premeditare, eu vad orgoliu, onoare si curaj .

    P.S. In 2009 ce i-ati gasit lui Crin de nu l-ati votat macar sa ajunga-n turul II ? In comparatie cu ceilalti doi, fireste !

    • Vorbim despre lucruri atât de diferite!
      Tot în anul unor alegeri prezidenţiale, acelaşi PNL, şi-a săpat preşedintele de atunci, Tăriceanu, pentru a merge pe mâna lui Antonescu. Şi atunci, şi acum, a fost opţiunea liberalilor, nu a mea.
      Nu am spus nicăieri că unica soluţie pentru Antonescu ar fi să meargă pe mâna PSD, dimpotrivă. Constat însă o proastă sincronizare şi o şi mai proastă alegere a mijloacelor. Antonescu se putea decupla lejer de USL la momentul „coabitării”, dar a ratat momentul. În fine, nu o să reiau lucrurile deja spuse în articol, nici nu o să vă silesc să citiţi ce am scris, ca să vorbim despre acelaşi lucru.
      Evident sunteţi un simpatizant al lui Antonescu. Eu nu. Cât despre votul din 2009, habar nu aveţi dacă şi cu cine am votat, dar cu siguranţă nu cred că atunci sau oricând în viitor am avut sau voi avea obligaţia de a vota conform simpatiilor dvs. .

  5. Intradevar PS-ul adaugat este vinovat – si implicit eu – de confuzia creata si anume ca va apostrofez pentru optiuni de vot diferite de ale mele. Nu tinteam in dumneavoastra, ci in antecomentatori, iar in acestia nicidecum datorita preferintelor electorale diferite,, n.b. caci ar fi deopotriva o initiativa absolut ridicola (urmarirea a cine, cum voteaza ?!) si o revendicare demna de analele psihiatriei (voteaza cum cred eu ! si aici ma pufneste rasul), ci pentru felul in care tin unisonul – si de buna seama nu de ieri – propagandei defaimatoare basiste. Intrebarea reformulata ar suna: daca pentru portretul lui Crin nu nu gasesc la indemana decat culori sumbre, atunci ce crai au vazut in favoritii lor ? Repet, scuzele mele sunt obligatorii, dar tin totusi sa subliniez ca.a fost doar o adaugare nefericita la comentariul propriu-zis, care nu merita prea multa atentie. Asisderea si afirmatia dumneavoastra privind abnegatia mea fata de Crin. Si daca as fi unul din sustinatorii lui ? Daca tot veni vorba, nu prea inteleg cum se impaca „simpatiil” cu clasa noastra politica in aceeasi fraza ? Mai spre adevar ar fi dezgust, dispret, ura s.a.m.d.

    Apoi, in cazul lui Tariceanu nu-mi amintesc ca Antonescu sa fi chemat turcii in tara spre a-i uzurpa tronul, asa cum o face el acuma. Din pacate nu-mi amintesc nici macar sa-si fi anuntat oficial candidatura la prezidentiale. Probabil imi joaca memoria feste ! Dar iarasi stationam inutil in trecut si departe de subiect. Intrebarea mea nu chestiona faptul daca-l vreti sau il veti vota pe un anume cetatean numit Antonescu presedinte sau pe un oricare altul, ci daca va doriti un presedinte in lesa ?

    Si daca tot ati explicat foarte pertinent ca sondajele electorale ii ingusteaza posibilitatile de actiune pana la a-l obliga de a merge ca ursul pe sarma, mi-e putin teama ca pe jocul asta tactic o sa ajunga sa vada Controcenii precum nationala Rio !

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...