AcasăRabbi ziceChinezu', moşieru şi pipiţa

Chinezu’, moşieru şi pipiţa

Să le luăm în ordine. Mai întâi avem vizita în România a premierului chinez. Care – ne place sau ba- e o mare ispravă, în condiţiile în care de vreme bună singurele vizite importante au fost cele ale poliţiştilor olandezi veniţi să recupereze tablourile ciordite de un grup de rumânaşi iubitori de artă.

Dacă politiceşte tot tragem la jumările occidentului, cu care avem valori şi aspiraţii democratice comune bla-bla-bla, atunci când ne răzimăm de cele iconomiceşti, socotelile sunt ceva mai încurcate şi putem experimenta şi mâncatul micului cu beţişoare. E posibil să descoperim că nişte bune relaţii cu Rusia şi China s-ar putea arăta mai profitabile, pe termen mediu şi lung, decât romanţele cântate sub fereastra gonflabilei doamne Jeana Europa. Nici nemţii, nici franţujii, italieni, americanii sau alţii nu au râgâit când au trebuit să stea cu basca în mână peste drum de Tien An Men, la cerut unt pe chiflă de la fraţii întru capitalism din partidul comunist chinez. Aşa că Ponta îşi poate fuma meritata clipă de glorie, pentru că vizita asta a premierului chinez e un succes, fie şi numai în premiză.

Acum n-ar trebui nici să spargem damigenele de bucurie, pentru că n-a venit Moş Crăciun tra-la-la de prin năăăămeeeţi, să aducă daruri multe şi aşa mai departe. Ca să fie mai clar, citim cu atenţie ce scrie pe eticheta care însoţeşte produsul numit „vizită premier chinez” şi lăsăm ţuicăreala pentru altă dată, pentru că ăsta a venit aici nu ca să ne dea cadouri/pomeni/ajutoare/primă de porc, ci ca să vadă din ce poate să mai scoată ţărişoara lui un frănculeţ. Dacă din afacerile astea ne alegem şi noi cu ceva, e ok, nu-l deranjează. Spun asta pentru că am auzit pe la nişte domni gemete orgasmice de parcă tocmai ne anunţase chinezul că nu le mai trebuie niciun ban, ei trec la principiile de bază ale budismului şi ne dau nouă tot căcălăul lor de bani, să facem ce ne taie capul.

Pe de altă parte e la fel de enervantă şi mormăiala unora care se arată îngrijoraţi tare că s-ar putea să facă alde coana Jeana Europa mătreaţă la spaţiul Schengen dacă ne pupăm pe orezul dintre dinţii şi jucăm dolăreţul cu urmaşii lui Bruce Lee. Că adică de ce să luăm bani de la chinezi în loc să ne lăsăm principial jumuliţi de coana Jeana?

Aşa că ne liniştim, ne amintim că moşul ăla vine în decembrie, iar în noiembrie vine doar chinezul. Şi mai băgăm la cap că, de regulă, chinezii vin cu avionul şi pleacă în valize.

La punctul doi constatăm că alde conu Traian ( când vorbim despre moşieri asta e formula corectă) s-a agitat duminică seara să vorbească despre buget, finanţe şi economie. Chestii la care nu se pricepe neam. Cum nu se pricepe nici Ponta. Pentru asta există ministru de finanţe. Iar ministru de finanţe e Chiţoiu. Of! În fine, putem admite în mod rezonabil că undeva, prin burta ministerului de finanţe, există şi nişte meseriaşi care ar trebui să se mai priceapă. Dar Băsescu e vax. Asta nu-l împiedică să se priceapă la toate ( boală care a început să-l macine de tânăr şi pe premier), aşa ca s-a vârât duminică seara în televizor şi a repetat de multe ori că în conferinţa aia de presă o să fie „foarte tehnic”, dar a repetat de multe, adică de multe ori, în aşa fel încât de la un moment încolo tanti Stela de la gogoşeria din gara Făurei să fie convinsă că el chiar are habar despre ce vorbeşte.

Pe urmă ne-a anunţat că el sprijină mărirea alocaţiilor (pe care el le-a tăiat) pentru mame şi bebeluşi ( ţară de mame şi bebeluşi), sprijină mărirea pensiilor ( pe care el le-a ciuntit), indexarea salariilor ( pe care el le-a belit), executarea hotărârilor judecătoreşti (pe care el le-a nesocotit) prin care el i-a jupuit pe mulţi salariaţi ai statului, ba mai mult crede că majorarea TVA ( operată de Boc la comanda lui) a fost o greşeală. În rest eternele aberaţii şi precizarea repetată obsesiv că el e „foarte tehnic”, deci priceput. Că doar se ştie că e priceput de pe vremea când ne anunţa joia că nu intrăm în criză, vinerea că suntem în criză, sâmbăta că am ieşit din criză, duminica ne anunţa că suntem într-o criză grea, lunea că am ieşit iar şi tot aşa.

Omul a fost demagog şi penibil ca întotdeauna, a încercat să mute jocul de pe terenurile cumpărate cu bani de la CEC pe tarlaua legii bugetului şi poate că figura nu i-ar fi ieşit dacă amicul Turambar şi-ar fi amintit că pe purtător de cuvânt al Guvernului, nu furnizor de divertisment televizat.

Subiectul trei vine de la domnul Blaga, care se arată scandalizat, pe bună dreptate, de neîncetata priponire la adăpătoarea cu bani publici a pipiţelor din dotarea actualei puteri. Atletica  indignare a domnului Blaga e îndreptăţită şi n-ai cum să nu fii de acord cu ea, deşi urmează să faci un cucui în frunte din cauza conjuncţiei „dar”.

Pentru că oricât aş fi de acord cu domnul Blaga, scârba asta de memorie are mitocănescul obicei de a se băga în seamă şi atunci îmi amintesc că năravul ăsta, de a transfera întreţinerea Miţei Baston şi Didinei Mazu, din grija bibicilor, în cârca statului, e o datină recentă, sosită pe meleagurile noastre dimpreună cu venirea din maţ, peste noi, a băsescului. Să ne înţelegem: şi înainte aveam numiri şmechereşti, dar atât pe vremea PSD, cât şi în cea a CDR era vorba de băieţi descurcăreţi, cu trecere la partid. După venirea băsescului, fofoloanca a devenit capitol de cost bugetar în toată regula.

Poate ar trebui să-i se amintească domnului Blaga că numirile praştiilor astea june sunt glume de şantier pe lângă ce a însemnat Elena Udrea. Că nepotismul de acum e banc cu ospătări pe lângă panarama alegerii Ebăi în PE. Sau putem vorbi despre Roberta Anastase. Şi dacă e nevoie pot recita toată lista, care e lungă şi epilată inghinal.

Cu dreptate ar mai trebui spus că domnul Blaga este, totuşi, cel care s-a mai răstit şi în interiorul PDL, la vremea respectivă, împotriva fenomenului despre care vorbim. Cât despre băieţii ăştia din USL…să le fie de bine, dar să nu uite că cine fute, ăla plăteşte. Că le dau şofer, maşină, gărzi de corp şi haleală de la protocol, başca parandărături şi sifoane, acum n-o să le plătesc şi gigeacul!

 

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

4 Comments

  1. pe base l-a luat cu lesin la ligurica cind a vazut ce de chinezi si prim ministrii au venit la romanica de aia hodoronc tronc a hotarit azi sedinta csat. cum memoria nu m-a lasat mi-am adus aminte de boc cea fost in china si s-a intors cu degetu in c.u.r. fara nici un rezultat . de aici i se trage lui base iesirea matrafoxata si incoerenta ca el se pricepe doar la minareli in rest e tufa de venetia indiferent de ce domeniu slobezeste vorbe aiurite. iar usl parca e amortit nu ia nici o masura sa-i taie macaroana guvernatorului facut la masa verde

  2. E bine ca au venit chinezii si ar fi si mai bine daca ar deschide o subsidiara puternica in Romania care ssa concureze bancile evreiesti. In cazul asta am avea un razboi bancar intre bancheri in Romania sau un blat. Ar fi distractiv ca oricum noi fraierii care mergem la vot nu facem altceva decat sa mergem la vot.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

More from Author

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

- A word from our sponsors -

De citit

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...