Socoteli euro-electorale

Pentru cei mai mulţi dintre alegătorii români, alegerile europarlamentare nu sunt mai interesante decât publicitatea de la mijlocul unui episod din “Suleiman”. Electorul român, sensibil la criteriul “micul şi sacoşa”, nu are de ce se simţi peste măsură de interesat de procesul de sortare a candidaţilor pentru Parlamentul European. Instituţiile europene sunt, pentru el, nişte abstracţiuni, mofturi fasoane evropineşti, n-au zvâcul alegerilor locale, nici atmosfera aia de meci din campionatul judeţean, pe care o respiră alegerile prezidenţiale. Nu există avântul microbistic “Hai, ai noştri! ‘le muma-n cur la ăilalţi”, de la alegerile naţionale. Mici ba, sacoşe ioc, serbări câmpeneşti nu-s, cântări cu lăutari nema. Şi pân’ la urmă cine-i Europa asta, care ne pune pe noi să împuşcăm porcu’ şi să mulgem oaia cu pompa?

Aşa se face că, atunci când vine vorba despre orice socoteli legate de posibilele rezultate ale europarlamentarelor, elementul cheie de care trebuie ţinut seama este participarea la vot. Simpatiile în abstract, antipatiile din telecomandă şi şpagatul ideologic devin irelevante. Mărimea cucuiului depinde exclusiv de mobilizarea la urne. La alegerile de tipul ăsta, artiştii comunicării, maeştrii strategiei nu fac cât un şef de coloană auto competent. Mişcarea autobuzelor bate doctrina.

Dacă facem socotelile în logica asta, atunci ne putem încumeta la ceva pronosticuri. Lucru pe care vă invit să-l faceţi, alături de mine. Ochiometric, cred că rezultatele ar putea arăta cam aşa: PSD-PC-UNPR – în jur de 45 %; PNL – în jur de 20% (abia acum se va vedea cât cântăresc plecările din PNL, de la Chiliman la Tăriceanu); partidele lui Băsescu – în jur de 20-23% (cum îşi vor împărţi între ele procentele e greu de spus, probabil ceva mai multe la PDL); UDMR – 6%. În rest, voturi risipite.

Păreri?

9 thoughts on “Socoteli euro-electorale”

 1. Da maestre, depinde de mobilizare. Dar ea, mobilizarea depinde de “tema” de mestecat dată alegătorului. Aşa cum a luat-o pe repede înainte d-l Băsescu, marea temă europeană a vânzătorilor de mere pădureţe, va fi ” JOS PONTA”care Ponta, ne-a mărit benzina. Aşa că biata acciză majorată, devine Obermeister, Kapellmeister, ba chiar Meşter.

  1. Dacă am fi vorbit despre alegerile parlamentare, atunci, poate, tema devenea interesantă. Dar şi la alegerile naţionale, în mod tradiţional, se votează futuimăsist şi nu pe proiecte sau teme de real interes.
   La europarlamentare cred că e vorba exculsiv de capacitatea de mobilizare a şeptelului.

 2. Cifrele avansate de dvs. cred ca sunt corecte.Eu vad doua probleme:prima si-a creat-o Antonescu anuntand un prag sub care daca se va situa PNL-ul el se va retrage din viata publica.O afirmatie foarte riscanta, complet diferita ca incarcatura de cea de la suspendarea guvernatorului(in fond atunci nu a gresit, Baseaua a fost demisa).In cazul in care se va retrage in toamna se pot intampla lucruri foarte interesante si, posibil, imprevizibile. A doua, ca scorurile obtinute la europarlamentare vor fi total irelevante fata de cele ce vor urma in toamna.Aceasta poate duce la stabilirea unor strategii electorale total eronate pentru alegerile care, in conditiile in care actuala constitutie ramane nemodificata, sunt cu adevarat importante pentru urmatorii cinci ani.Pentru ca s-a dovedit cu varf si indesat ca un personaj tip Basescu poate intoarce o tara-ntreaga cu curu-n sus.

  1. Primul lucru cu care nu sunt de acord e aserţiunea că cifrele avansate de mine sunt corecte. 🙂 Cifrele alea reprezintă o supoziţie, desigur, plecând de la nişte date, dar doar o supoziţie. Nu am instrumentele necesare unei riguroase evaluări, cu atât mai puţin când e vorba de premoniţii.
   În privinţa pragului propus/promis de Antonescu, nu cred că cifra (25%) e nerealistă. Nici nu cred că o situare sub pragul acesta ar impune gesturi dramatice, decât în măsura în care alunecarea sub prag ar fi ea însăşi dramatică. 20-23% poate fi un scor rezonabil, sub 20 modest, în jurul a 15% abia devine dramatic.
   Interesant este, totuşi, că ambiţiile domnului Antonescu nu ţintesc mai departe de locul 2. Sigur, e nevoie de realism, dar nu poţi căuta locul întâi în cealaltă competiţie câtă vreme nu îndrăzneşti să visezi la mai mult decât locul doi în aceasta.
   Scorurile obţinute aici nu sunt irelevante. Nu sunt decisive, dar au importanţa lor. Pentru că la aceste alegeri votează mai puţini neafiliaţi şi mai ales legiunile partidelor. Practic, scorurile de acum arată care sunt resursele cu care se pleaca la luptă. În toamnă, e drept, lucru important, apar voturile neafiliaţilor, indecişilor de acum sau ceea ce numim electoratul flotant. E mult de vorbit despre asta, dar un lucru e cert: alegerile astea pot indica o tendinţă, iar electoratul se arată, deseori, sensibil la asta.
   Încă sunt multe de văzut şi lămurit. Cred că după europarlamentare vom vedea exact care este configuraţia blocurilor aflate în confruntare.

   1. Posibil sa ne inselam amandoi.Chiar acum grazutzul Chireac avanseaza o varianta cu 35% PSD+ cooperativa si 25% PNL , varianta in care avanseaza o refacere a USL si o sustinere neconditionata a lui Antonescu. Lucru care n-ar fi de mare mirare avand in vedere lasitatea care caracterizeaza personajul Ponta(in opinia mea). Antonescu nu poate sa spere la o situare pe primul loc dupa primul tur al prezidentialelor din mai multe motive.In primul rand este atacat constant de un an incoace de toti purtatorii importanti de cuvant ai PSD. Mai mult , este supus de aproape o luna de catre Antena 3 la un adevarat linsaj mediatic(termenul nu-mi apartine mie ci altora mai dibaci in ale comentarii vietii politice) basca RTV care deja il ataca de un an.
    Mie mi se par irelevante scorurile de la europarlamentare din cauza unui previzibil absenteism masiv al populatiei.Intr-adevar , se vor mobiliza activele de partid, acolo unde PSD-ul exceleaza. Dar miza total diferita a alegerilor prezidentiale, un Antonescu tare-n gura(o spun cu drag pentru ca eu sunt fan al lui) si timpii de antena repartizati in mod egal intre competitori pot sa duca la un alt tip de raspuns al electoratului , in nici un caz o pasivitate specifica alegerilor fara miza.Sa nu uitam ce a facut Vadim in 2000.Si, foarte important in actualele conditii create de ruperea USL , electoratul flotant e foarte numeros.Cum s-ar zice:indecisi da’ multi sau multi da’ indecisi.

   2. Cifrele livrate de Chireac sunt cele corecte, conform sondajelor. Doar că nu ţin seama de prezenţa reală la vot.

   3. Indrazneala de a visa e una. Putirinta de a face e cu totul altceva. Deci, parafrazand: Daca nema putirinta care-i rostu’ cu galceava? Dar, apropos, avem vreo idee cam cat de pro UE-isti sunt romanii!?! (ca invers am cam vazut de-o vreme incoace).

 3. Prea mult la fostul USL. In varf de forma, cu populatia excitata la maxim sa dea un vot anti-Basescu, USL-ul a luat pe vot politic 59%. E imposibil sa ia acum 65% cumulat. S-a acumulat uzura si ruperea USL a dezamagit si ea.

  Mai degraba:
  PSD&Co=38-40%
  PNL=15%-17% PNL a pierdut batalia la ruperea USL, PSD-ul a punctate mai bine: noi ne intelegem bine cu liberalii, noi nu dam afara pe nimeni, noi asteptam PNL-ul sa se decida, noi il iubim pe Tariceanu, etc. etc etc PNL-ul a ales momentul si motivul gresit. Si aveau mai multe momente bune in trecut

  PDL+PMP+FC=23-25%. Greu de spus cat va rupe PMP din votantii PDL. Probabil vor trece de 10%, ceea ce e rau pentru PD si FC, ca mananca din acelasi blid 🙂

  UDMR=8%

  PPDD si PNTCD sub 5%

  Si cam atat.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.