Agenţia de ştiri ar trebui să fie instituţia aia serioasă, care să îţi livreze ştirea în superba ei nuditate, fără lenjerie stilistică sau dantelăria opiniilor subiective (că de-aia sunt opinii, ca să fie subiective!). Noi n-avem aşa ceva. Avem în schimb Mediafax. Informaţia aceea nedichisită, despre care vorbeam, trebuie şi ea scrisă de cineva. Şi de aici începe problema.
Avem următoarea ştire livrată de Mediafax (care se doreşte cea mai serioasă agenţie de ştiri de la noi):
Aşadar avem ALEGERI UNGARIA. Cu majuscule, ALEGERILE UNGARIA reprezintă, desigur, un model de alegeri diferit de alegerile libere, alegerile parlamentare, alegerile prezidenţiale sau alegerea de Miss. Aşa că punem majuscule. Asta n-ar fi nimic. Abia ceea ce urmează e interesant: „extremiştii de la Jobbik obţin un procent FOARTE MARE”. Din nou cu majuscule, ca la şcoala de presă de la România Mare. Adică ce înseamnă „un procent foarte mare”? Aşa?
O fi destul de mare procentul? Acum, cât de mare sa-l aibă şi ăia de la Jobbik. De fapt aflăm puţin mai jos, în text, că nu e un procent, sunt 18, cei de la Jobbik obţinând 18% din voturi. Adică era vorba de procentaj şi nu de procent. Nu-i mare lucru, e în marja de eroare a lui Dâncu, aşa că nu se pune.
Mergem mai departe. De fapt, nu. Întâi mai avem de aflat că „Fidesz obţine 48% din sufragii”. Adică, în traducere din limba Mediafax în limba română, Fidesz obţine 48% din dreptul de vot. Acum înţelegeţi de ce ALEGERI UNGARIA e un sortiment mai special.
Avântul nu-l părăseşte pe entuziastul scriitor de ştiri, care ne mai explică şi ce e cu Orban:
„Un fost disident liberal în timpul regimului comunist, el se face cunoscut după ce susţine un discurs ostil puterii, în Piaţa Eroilor, la Budapesta, la sfârşitul anilor ’80, cu puţin timp înainte de prăbuşirea regimului.”
Ce aflăm de aici? Că în timplul regimului comunist, Orban era membru al partidului liberal, dar se opunea liniei politice alese de liberali, făcând disidenţă. Cred că ăsta e unul dintre cuvintele folosite frecvent aiurea: disident. Sensul corect al cuvântului e simplu lămurit în DEX. Chestii mărunte, desigur.
Valentin Vidu, autorul textului ştirii despre care vorbim, e un adevărat campion, nefiind la prima asemenea grozavă realizare. Cu siguranţă nici la ultima. Mai avem şi „copii vedetă”, deşi era mai prudent să spui „copii vedete”, dar mai ales uluitoarea constatare că Mickey Rooney „a decedat de o moarte naturală”. Pentru că e o mare chestie să decedezi din cauza morţii, fie ea şi naturală, adică fără E-uri şi rahaturi sintetice.
Un posibil răspuns la deja plicticoasa întrebare „de ce moare presa?” ar fi: de proastă!
Grea meserie pentru cineva care are IQ -l cu doua cifre.Culmea este ca Ungaria care a avut pe vremea comunistilor patru partide ,acum au opt.Daca nu ne ocupam cu expulzarea extremistilor unguri din Transilvania si-l lasam dracului in pustie pe dl Vona nu aveau 18% in parlament.Dar ce-i care nu voteaza cum se numesc?
Tampiti sadea,tembeli,bizoni,populatie neinteresata ,halitori de mici si bere, ?!Slava domnului ca nu sunt extremisti.
Acuma, eu ce sa zic, respectivul o fi facut ceva scoala de jurnalism, sau o fi iesit si el mai recent de pe la litere. Pentru ca scrie. Daca eu m-as duce miine sa ma ofer ca redactor de stiri, m-ar da aia pe usa afara, ca daca-s inginer nu-s calificat, deh. Si sint si cam batrin, si ma incapatinez sa scriu cu „i” din „i” si fara diacritice. Deh, deh. Astia sint oamenii, cu astia defilam, si nu e asta singurul domeniu facut praf. Recunosc, nu ma asteptam ca analfabetismul functional generalizat sa fie o „cucerire” a revolutiei.
E clar: Mediafax îşi ia ştirile de la vreo agenţie maghiară şi le traduce prost! Or avea pe-acolo vreunu’ cu IQ-ul mai mare decât măsura de la pantofi?