Şcoala altfel sau şcoala altădată?

Cel mai mare necaz cu tâmpiţii nu e că sunt mulţi, ci că au idei. Un astfel de tâmpit a avut o astfel de idee: bre, ce-ar fi ca în loc de şcoală, să-i ducă alde diriga, pe ciutani, la mici şi berică? să se înveţe, ‘tu-i în ciorapi de mucoşi, cu viată de alegător! În fizică există o lege care spune că dacă un tâmpit are o idee ( şi tâmpiţii au idei, am zis deja, nu?), alţi tâmpiţi o să tropăie de fericire, găsind că atunci când trage unu’ o idee e mai nostim decât atunci când se trage o băşină. Şi mai puţin odorizant.

Uite aşa, studiind performanţele de la bac, din ultimii ani, ale României june, un bou s-a gândit că ar fi o idee foarte grătar să-i scoţi pe pitici din clase şi să ceva cu ei. “Şi să ceva” sună ca ţambalul la şpriţ, merge. Că ceva îi poţi duce la un muzeu, că ceva un spectacol de teatru, că ceva la operă, să vadă şi mucoşii cum mor grasele cântând, că ceva îi poţi târî la filarmonică, să vadă ce e aia muzică fără computer şi cum arată clarinetul fără piele, că ceva îi tragi după tine într-o bibliotecă unde le arăţi obiectele alea curioase numite cărţi (“băi, prichindoci, vedeţi voi chestiile alea de hârtie cu care n-o să vă mai întâlniţi în viaţa voastră de semesişti? Alea e cărţi, bă!”).

Şi s-a făcut săptămâna dă şcuală altăfel kre este. Ptiu! Că am început deja să scriu “altfel”. Pardon. Canci muzeu, lula teatru, nema operă, căcat bibliotecă. Tineretul biped e adunat prin parcuri, la ascultat cum creşte ştevia, pe maidan la studiat pasa cu călcâiul şi opera de maturitate a lu’ Bănel sau la bodegă la o drojdie şi-o scrumbie.

Când mama dracului şi pe baza căror studii s-a ajuns la concluzia că s-a deşteptat şeptelul mult prea foarte şi mai trebuie descreţit olecuţă creierul naţional, că prea-i zbârcit? Sau mergem pe învăţătura den bătrâni care zice “că cărţile tâmpeşte!”.

Succes la bac! Şi după bac, la vot!

7 thoughts on “Şcoala altfel sau şcoala altădată?”

 1. Ehe, unii profesori nici măcar nu s-au mai deranjat să meargă la școală. Ce dacă n-ai ce să faci cu pruncu’ și-l cari după tine pe la birou sau efectiv îți iei concediu din concediul tău ăla prețios pe care doreai să-l petreci vara, ca șopârla, la soare? Doamna învățătoare și-a luat concediu, că e dreptul ei și evident că nu are cine să-i țină locul, așa că, dragi părinți: v-ați făcut copii? Să vi-i creșteți!

 2. Sefii profilor or avea (altfel de) scoala… De aici si varianta la ceea ce a scris Eugen Albu: “Cu prostul nescolarizat / Te lupti un pic si ai scapat / Dar lupta este colosala / Cu prostul care are scoala.”
  Cum scoala, asa cum o stim noi, a devenit desueta, ornitorincii au inventat una de tip nou, accesibila ebanezilor. Prevad succesuri extrordinare: 10% promovabilitate la Bac iar dintre promovati, cei care vor deveni dascali, prin fapta si voia rudelor sentimentale sus-puse, vor promova la definitivat circa 5%, creme de la creme!
  Unde mai pui ca trebuie sa i se asigure si Ebei biotop: fata lu’ tata nu trebuie inteleasa de cineva?

 3. Nu se mai poate asha!,va rog sa vorbitzi cu alde Tziriac sau cu cine v-ar aranja mai bine ,dom’le! Eu pe blogul asta nu mai intru fara o asigurare de viatza!…era sa mor de ras…chiar ne pierdetzi cu zile ,zau asha!

 4. Cred ca se spune corect ,,Chiulim altfel” !
  PS
  Se foloseste pluralul pentru ca si elevii si profesorii chiulesc cu mult spor.

 5. ideea nu e rea daca ar fi bine aplicata. noi stam prost cu practica si aici e si vina parintilor care inghit. dar “las’ ca merge si asa” – principiul de baza in Romania

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.