Răzuiţi!

on

|

views

and

comments

Cu mai puţin de jumătate de ani înaintea alegerilor prezidenţiale, ne aflăm în nostima situaţie (nostimă e un cuvânt la fel de bun ca oricare altul) de a nu avea niciun candidat cert pe tarabă. În condiţiile astea, cred că, la viitoarele alegeri, buletinul de vot ar trebui înlocuit cu cartonaşe răzuibile. Să se ducă dumnealui alegătorul, să îşi ia cartonaşul, să-l răzuiască şi apoi să vadă ce preşedinte i-a picat. Personal sper să-mi pice unul cu textul: mai încearcă şi în 2019.

N-avem candidaţi, dar avem scenarii, spre deliciul gureşilor cu ifose de analişti, care nu mai prididesc să scarpine scrotul celor mai năstruşnice ipoteze. Democraţia e o fasole care se consumă în grup, pe bază de vot al cetăţeanului corect informat. Grup n-avem, avem găşti. N-avem nici cetăţeni, avem inşi. Nici cu informarea corectă nu ne batem capul, mergem pe şmen şi iuţeala mâinii. V-am spus: cartonaşe răzuibile! Nu nimereşti un preşedinte de soi, ai măcar şansa de a te pricopsi cu un televizor. Color.

De ce ne-am trezit în situaţia asta? Mai ales din cauză de motive. De-aia! Pentru că încă n-a bătut la telegraf numele candidatului.

Intermezzo liric cu citat din Caragiale:

Nu bate telegraful?… Bate; ce treabă alta are? Poate că acuma când noi vorbim, poate să fi și sosit numele… pe sârmă, stimabile… Da, pe sârmă, ce crezi d-ta?

N-a bătut încă telegraful. Aia e. De unde trebuie să vină, carevasăzică, numele candidatului? De unde trebuie! Asta ca să nu mai aud că aici nu furnizez şi răspunsuri la marile noastre întrebări.

Ponta încă nu şi-a anunţat candidatura, dar anunţă pe oricine îi iese în cale că s-ar putea să anunţe că va anunţa dacă va candida. Doar dacă îl susţine Mizilul. Şi Feteştiul. Şi Dolhasca. Şi Fârţăneştiul.

Antonescu, pe de altă parte, de 5 ani tot anunţă că va candida, că e cel mai bun, mai bun decât „eşti cel mai bun, Petre”. Mai bun decât halvaua fără aditivi. Mai bun decât salteaua cu spumă cu memorie ( să vedeţi voi câte ţine minte salteaua aia! Inclusiv despre Mircea Băsescu!). Mai bun decât el însuşi. 5 ani ne-a plictisit anunţându-ne cât de candidat e el. Al PNL. Pe urmă al ACD. Pe urmă al USL. Pe urmă iar al PNL. Apoi al dreptei unite. Iar acum, când chiar exista posibilitatea să şi candideze, pe bune, nu doar să trăncănească despre candidatură, a obosit, nu mai candidează, merge la nani. Lipsindu-mă de satistfacţia de a-l vedea pierzând, după ce i-am suportat vreme de 3 ani trăncăneala.

Ai lui Blaga fuzionează. Sau nu. În orice caz, o pun de o cumetrie. Şi îl au pe Predoiu, care şi el e cel mai bun candidat. Dar nu va candida. Pentru că va candida… vă mai citez din Caragiale? Bate telegraful! Acuş bate, monşer! Oricum, e pe bază de dreapta unită. O minunată dreaptă unită alcătuită din foşti ALDE şi fosta internaţională socialistă! Că mai dreaptă decât asta, ba şi populară pe deasupra, nu se poate născoci.

Madam Udrea n-a anunţat că ar candida, dar ar anunţa. Problema e că nu a găsit niciun stâlp de firmă pe care să-şi lipească anunţul.

Iohannis se joacă şi el, în curte, cu copiii. Ar candida. N-ar candida. Tot telegraful, bată-l să-l bată. Că e băiat bun, acum are şi cetăţenie, ia derogare de vechime şi de la partid, vorbeşte cu Merkel fără să dea din mână. Ce mai, prezidenţiabil. Doar că încă nu ştie. N-a venit ordinul. N-a bătut telegraful. Deocamdată e ocupat cu candidatura la şefia PNL, din care şefie si-a dat demisia, din cauză de rezultate câh. Dar acum, dacă tot a demisionat din funcţia de vice-preşedinte, e logic sa candideze la cea de preşedinte.

Asta e. Democraţie ţeapănă. Şi rece. Şi cu ochii bulbucaţi şi daţi peste cap. Important e să răzuiţi cartonul. Oricum, bate telegraful. Voi să fiţi pe acolo, cu buletinul în mână şi ştampila în dinţi. Ca să pară că e o chestie serioasă. Că democraţie, că voturi, că ceva…

Sigur, am văzut noi în filme că, prin alte parţi, o candidatură e o treabă serioasă, se anunţă cu mult timp înainte, candidatul e supus scrutării publice şi alte răhăţişuri din astea. Dar la noi e democraţie de şist, cu gaze de la fasolea tradiţională. Răzuiţi cartonaşul şi ţineţi-vă gura, că se ascultă telefoanele! Şi DNA e respectat de Ambasada Americană, unde nu există ambasador, dar bate telegraful.

Şi? Până la urmă ce mare rahat? Din toamnă o să aveţi un nou şef de unitate şi gata! Asta e problema? Cine e şeful de unitate? Important e să se simtă consumatorii bine. Cum care consumatori?

Gura! Răzuiţi cartonaşul!

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Uniunea Europeană – un cimitir încăpător

"Instituțiile europene" nu există. Nici Uniunea Europeană nu există. Avem, în schimb, niște abominații care poartă numele acestea. Niște grozăvii care ies cu mult...

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Recent articles

More like this

3 Comments

  1. Un de demult Remus, dezinteresat de abstracțiuni, îi mărturisea lui Lucian Blaga „Ştii, eu sunt în această privinţă ca badea Ion din Vinerea, căruia i-am strigat într-o zi peste gard : «Hei bade Ioane, de ce nu sădești în grădina matale și câteva rânduri de logaritmi ? Ce frumos ar crește !» Și care îmi răspundea : «Noroc să dea Dumnezeu, aș sădi da’ n-am răsad” (Hronicul și cântecul vârstelor) …
    De telegraf nu întreb dar răsad de cartonaș este au ba?

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.