Mare vâlvă au făcut ieri fotografiile cu Inexplicabil de Fericitul Daniel mânuind sfântul trafalet întru binecuvântata umezire a tot ce e pe lista de inventar la studiourile Trinitas. A venit, apoi, explicaţia tehnică a mereu arţăgosului părinte Constantin Stoica: nu e trafalet, e o „tijă de sfinţire”. Mai exact „O tija telescopica, folosita pentru insemnarea centrului Sfintei Cruci cu untdelemn sfintit, la sfintirea cladirilor.„.
Pentru ignoranţii care suntem, lipsiţi de educaţia tehnică necesară înţelegerii tehnologiei sfinţirii, în poză e trafalet. Trafalet vedem, trafalet spunem.
Foto: Basilica
Acum, privind fotografiile trebuie să remarcăm stilul. Pentru că, nu-i aşa, iată, tija de sfinţire e albă, iar ruloul de la trafalet e auriu, asortându-se minunat cu veştmântul auster al incredibil de fericitului.
Că BOR are un post de radio şi o televiziune, asta nu e deloc rău. Nimic de mormăit aici, dimpotrivă. Că nefiresc de fericitul Daniel a decis să „sfinţească” în sfântul rit trafalet fiecare petec de tencuială, fiecare balama a fiecărei uşi, iar nu e rău, că dracu’ se ascunde şi în priză, şi în mufa USB, şi în sulul de hârtie igienică, şi în clanţa uşii. Doar că prisosul ăsta de sfinţeală a născut o situaţie ridicolă. Poa’ să zică padre Stoica orice vrea gura lui de inginer în ale sfinţelilor, dar dacă ce are teribil de fericitul în mână e busuioc şi nu trafalet, atunci e cazul să discutăm şi despre intrarea duduiei Eba în Academie.
Explicaţiile vorbetelui Patriarhiei, oricât de răstite ar fi, nu evacuează ridicolul situaţiei, ci îl amplifică. Tija de sfinţire, pistonul de binecuvântare, valva de afurisire sau pâlnia de împărtăşanie or fi scule specifice, despre care învaţă studenţii de la Politehnica Teologică, dar anormal de fericitul sigur nu a transformat busuiocul în trafalet, aşa cum Iisus prefăcea apa în vin. Iar daca observăm ridicolul situaţiei, nu înseamnă nici că suntem mai puţin ortocşi, nici că ne-a luat dracul minţile. Nu nouă. Ci cel mult că noi nu ne-am pierdut humorul.
Toată întreprinderea asta, a sfinţirii industriale, respiră, e drept, un aer de veac XXI, dar veacul ăsta are şi alei mai ridicole. Gestul sfinţirii, cu buchetul de busuioc înmuiat în apa sfinţită, are o valoare simbolică, importantă, dar simbolică, valoare care dispare atunci când apare „tija de sfinţire”.
Mă aştept ca, de bobotează, data viitoare, alde taica popa să vină cu vermorelul, ca să fie mai eficient.
Ioiii, rabbi, dacă vreau să-mi sfinţesc cercelul din buric, va veni Nepermis de Fericitul Patriarh cu Prea fericit-Jucăuşa sa unghiuţă, să picure mir?
Buna seara! Un singur sfat am pentru dumneavoastra: va rog sa va informati mai bine inainte de a publica ceva. Dat fiind faptul ca dumneavostra ca blogger ajungeti sa influentati opinia celor care va citesc, este absolut necesar ca inainte sa scrieti ceva sa verificati daca acele informatii sunt adevarate. Va multumesc si va doresc o seara minunata.
Da, monşer. Musai să-mi dai sfaturi, că altfel mă prăpădesc şi nu mai nimeresc bidineaua.
@Mihai pot sa te intreb daca esti dobitoc si as dori sa nu-mi raspunzi pe loc , iti las timp de gandire!
O imagine, se spune, face cat o mie de cuvinte. Dar daca se organiza un concurs cu subiectul „Ce face Preafericitul din imagine” nu cred ca ar fi ghicit cineva despre ce era vorba.
Mie chiar mi-a placut cum a explicat purtatorul de cuvant faptul ca tija este telescopica – „… si are aproximativ 2,5 – 3 metri.”. Totusi cred ca pentru mai multa claritate ar fi trebuit sa spuna ca are „aproximativ intre …”.
Urmează ca sfintirea adunarilor de credinciosi sa nu mai fie facuta cu manunchiul de busuioc, ci cu vermorelul.
Oricum, mai hazliu este soborul de preoti care, inghesuiti in telescaun, cu cana si somoiogul, sfintea in dreapta si in stanga, din aer, partia.
Asta cu vermorelul e mortală, felicitări!
Multumesc…de mult n-am mai ras atata
M-am luminat: coada de mop + trafalet = tija de sfintire.
Benefic este ca se limiteaza la obiecte casnice…
m-am distrat rau.mi-a placut expresia ,,inexplicabil de fericitul Daniel,,bravo,oare cat de idioti ne cred ei pe noi?