Imperiul și noua ordine

on

|

views

and

comments

SUA se află în recesiune. Aș fi putut spune că SUA se află oficial în recesiune, dar nu e cazul; poziția oficială e că totul merge brici peste ocean. Pentru că, nu e așa, când vine vorba despre o poziție oficială a SUA, ținem seama de ce spune Casa Albă. În cazul de față, fiind vorba despre administrația Biden. Iar conform acestei administrații, nu e vorba despre nicio recesiune, americanii nu au dus-o niciodată mai bine ca acum.

Conform definiției unanim acceptate până acum, două trimestre consecutive de contracție economică înseamnă recesiune. Nu mai e cazul. Joe Biden și bizara sa purtătoare de cuvânt dau asigurări că nu, vechea definiție nu se mai aplică. De ce? Dar care e „noua definiție”? Răspuns: Rusia e de vină.

Starea economiei americane e tot mai precară. Discutăm despre o inflație ridicată, despre scumpiri în lanț, prăbușirea sistemului de aprovizionare, în cazul tot mai multor state deja se vorbește despre o semnificativă penurie legată de anumite produse. În mod paradoxal, dolarul cunoaște o serioasă apreciere în raport cu alte valute, ceea ce are drept efect o scădere a competitivității exporturilor americane. Ar merita discutat cum s-a ajuns la o apreciere a monedei americane, în condițiile în care actuala administrație tipărește monedă într-o inconștiență, economia e în vizibil declin, iar pe plan intern SUA se luptă cu o serioasă inflație. Poate vom face asta zilele viitoare – e un subiect care ar trebui să ne dea frisoane.

Previzibil, presa devotată cauzei reprezentate de Joe Biden (îmi este imposibil să cred că cineva poate fi devotat biciclistului sau „viziunii” sale – care viziune?) s-a grăbit să preia tema. Da, America n-a dus-o niciodată mai bine. Da, vechea definiție folosită pentru „recesiune” nu mai e actuală. Sigur, bidenauții nu se pot pune de acord asupra noii definiții. Lucru perfect de înțeles câtă vreme o astfel de definiție nu există. Strania purtătoare de derută/cuvânt a Casei Albe dă asigurări că vechea definiție e inaplicabilă. Somată să argumenteze nu poate livra decât obișnuita placă: Putin e de vină.

Wikipedia – altfel o devotată afiliată la noua ordine și măreața resetare – se vede pusă în situația de a suspenda orice editare la articolul legat de definiția „recesiuni”. În mai puțin de 24 de ore avuseseră loc peste 80 de editări succesive, care încercau să țină pasul cu bâlbâielile Casei Albe și, ca atare, să modifice definiția pentru a corespunde poziției oficiale. Până și loialiștii de la Wikipedia au ajuns la concluzia că s-a ajuns prea departe.

În același timp, utilizatorii americani ai Facebook reclamă faptul că referirile la recesiune sunt amendate de omniprezenții și omniscienții fact-checkeri. Din nou, poziția oficială e cea a Casei Albe.

În contextul amplu al prefacerilor globale, subiectul acesta poate părea unul minor. Nu e. Pentru că e definitoriu pentru un nou tip de realitate. Noua realitate americană, exportată la nivelul întregii lumi. În această nouă realitate suntem somați să avem încredere în știință, să ne supunem științei, fără crâcnire, fără proiect rațional, fără solicitări de argumente. Iar atunci când „știința” nu mai corespunde imperativului politic, devine ajustabilă, amendabilă, reformulabilă. Nouă ne rămâne obligația de a ne supune fără crâcnire. E emblematic pentru noua ordine pe care unii încearcă să ne-o impună: Adevărul e ce spunem noi și te vei supune! Atât! Nu există rezerve raționale, nu există recurs și nu sunt admise excepții.

Declinul tot mai accelerat al SUA ar putea fi pus pe seama colosalei incompetențe a administrației Biden. E doar o parte din explicație. O mică parte. Motivul profund ține de uriașa corupție a sistemului. Pentru că acesta e adevărul pe care americanii și aliații lor occidentali refuză să îl vadă de bună vreme: SUA au devenit unul dintre cele mai corupte state ale lumii. O justiție total politizată, mită instituționalizată (lobby), controlul principalelor instrumente ale puterii transferat către oculte centre de interese, un sistem electoral corupt și transferul tot mai vădit al puterii dinspre reprezentanți aleși către cei numiți etc. Sunt lucruri despre care vom mai discuta, pentru că acesta este doar un prim articol dintr-o serie.

În timpul acesta, noi toți ne pregătim pentru o toamnă și mai ales o iarnă cum nu am mai văzut. Se vor petrece lucruri cumplite. Poate avem nevoie de ceea ce va urma pentru a înțelege, în sfârșit, că pentru nebunia celor care cred că ne-au devenit stăpâni nu poate exista o soluție pașnică. Da, asta am spus. E șocant. E șocant și pentru mine. Dar e cumplitul adevăr pe care va trebui să-l acceptăm. Avem tot mai multe dovezi că mecanismele tradiționale au eșuat. Votul nu mai este o soluție. Mecanismele electorale au fost corupte și o justiție la fel de coruptă e gata să intervină ori de câte ori i se solicită să corecteze rezultatul alegerilor „libere”. Clasa politică e alcătuită exclusiv din slujitori ai noi ordini (dizidenții cu ordin și revoltații la vedere mai pot păcăli, o vreme, o parte nu foarte inteligentă a electoratului. Protestul pașnic nu mai înseamnă nimic. Aparatul represiv a fost bine calibrat pentru a-l înăbuși rapid și pentru a-l face ineficient. Noua ordine ne oferă, în schimb, dreptul de a mânca gângănii și de a exersa cele mai bizare forme de perversiune sexuală. Suntem chiar îndemnați să facem asta. Lupta de clasă a fost înlocuită cu lupta de rasă, pentru a ține șeptelul ocupat cu ceva.

SUA se află în recesiune. De la asta am pornit. Dar poziția oficială e că SUA o duc mai bine ca niciodată. Și cine nu e de acord e omul rușilor, e reacționar, rasist, homofob etc. E noua realitate. Pe care supraviețuitorii iernii care urmează vor trebui să o înfrunte.

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Un pas prea departe

Un bramburit merge la plajă cu nevasta. Ajuns acolo e tulburat de prisosul de epidermă care îmbracă varii forme de relief - munți, dealuri,...

Recent articles

More like this

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.