Duioasa scărpinare în cur sau despre miraculoasa întâlnire a prostului cu insula

on

|

views

and

comments

Doamna Pelosi Nancy nu a fost întotdeauna ramolită. A fost o vreme când era doar tâmpită. Există studii arheologice care atestă asta. Pentru cei mai puțin familiarizați cu politica americană e poate nevoie de mărunte lămuriri. Doamna Pelosi este, alături, desigur, de celălalt sprinten gânditor, Joe Biden, o fruntașă a Partidului Democrat din SUA. Și șefa Camerei Reprezentanților. Dacă ar fi să-i căutăm un echivalent în politica românească, am putea spune că e un fel de curioasă alcătuire în care se amestecă ceva din nicușordan, eba, vodca la litru și papucii de plajă. Asta referindu-ne strict la anvergura sa intelectuală.

De niște zile, toții viitorii mâncători de greieri și gărgărițe sunt frământați de o întrebare: se va duce doamna Pelosi tiu-tiu-pa-pa în Taiwan? Pentru că de răspunsul la această întrebare, putem pentru ca să zicem, depandă.

Sigur, mai întâi ne-am putea întreba ce a căutat neamțul în Bulgaria, rulmentul în cur și Pelosi în Taiwan? Madam Pelosi nu are competențe (sau luciditate) care să-i  permită negocierea de acorduri semnificative, nu poate încheia tratate și, pe scurt, nu prea are nicio treabă pe acolo. Singurul motiv pentru care ar putea merge acolo ar fi acela de a-i scoate din sărite pe chinezi. Singurul.

Pentru China, nu e o noutate, subiectul Taiwan e unul de mult tranșat. Beijingul are flexibilitate zero față de această chestiune, iar orice punere în discuție, fie și simbolică, a statutului Taiwan e casus belli. Toată lumea știe asta. Chiar și Biden, după ce a făcut nani și a păpat. O vizită a unui înalt oficial american acolo nu aduce absolut niciun fel de beneficiu, dar are meritul de a garanta scoaterea din pepeni a chinezilor. Putem, deci, deduce, că, atunci, acesta e și obiectivul vizitei.

Acum ar fi momentul să analizăm contextul, raportul de forțe și restul lăbărelii cu care sunteți obișnuiți de la televizor. Nu e cazul. Sifonul cu bla-bla -democrația, bla-bla-suveranitatea, bla-bla și bla-bla-bla sunt numai bune pentru consumatorii de greieri. Sau admitem că principala sursă de vitamine e carnea de porc și nu mai facem pe tâmpiții/analiștii și acceptăm că, la momentul ăsta, China avea nevoie să fie scoasă din sărite. Adică avea nevoie de un pretext ca să poată începe destrăbălarea. Și ramolita a sărit în ajutorul prietenilor chinezi.

Cam asta e. Restul e gargară cu burtoși, la televizor. Americanii se dau curajoși, Pelosi se dă îndrăzneață, iar chinezii se dau la Taiwan. Sau trăgeați pe nară vrăjeala aia cu blocuri antagonice etc.?

Facebook Comments

Share this
Tags

Must-read

Democrația taiwaneză

Tot aud, de ceva vreme, cum trebuie protejată democrația taiwaneză. Dacă trebuie protejată, trebuie. O fi în pericol, precum cocostârcul de stâncă. Sau veverița...

Brici, maimuță – clar?

  Ori de câte ori aud vorbindu-se despre legume și beneficiile pe care le-ar aduce acestea, mă gândesc la Joe Biden. Cred că afirmația se...

Un pas prea departe

Un bramburit merge la plajă cu nevasta. Ajuns acolo e tulburat de prisosul de epidermă care îmbracă varii forme de relief - munți, dealuri,...

Recent articles

More like this

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.