AcasăCamera de gardaDin târtița presei

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de „revistă a presei”. Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii.

Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile, ca odinioară – se trăncănește mult, pretutindeni, se reugurgitează aceleași rahaturi, totul e o doar un șir de plicticoase și lejer cretinuțe variațiuni ale aceleiași glume. E un fel de buclă tembelă în care în saivanul social-media se behăie despre ce e la televizor, iar la televizor se grohăie despre ceea ce e în social-media. Cu inserțiile propagandistice comandate.

Ca să nu mai lungim vorba, trecem la treabă. „Știrile” de azi:

1.Marcel Ciolacu, după discuțiile cu Nicolae Ciucă: „Creionăm viitorul Guvern în funcţie de persoane, nu de posturi”

Titlul e derutant (ah, presa româneză și titlurile!), dar nu departe de adevăr. Ciolacu, de fapt, se căznește să spună că, deh, emportant năvoie mare e să competență carevasăzică. Doar că el e Ciolacu și a ieșit ce a ieșit. Adică un fel de „avem și noi nepoți, amante, veri, trebe să prinde și gura lor ceva de ronță”. Altfel da, sigur, ei creionează. Carandaș, carandaș!

Ciolacu e un titan, un uriaș, un dalai lama al micilor cu mult muștar, un guru al fasolei cu cârnați și murături. În salinele gândirii sale se trage tare la rangă pentru a putea fi extrasă o așa bolovăneală:

Nu sunt adeptul unor guverne de tehnocraţi, pentru că cred că aşa am fost crescut, dar sunt ferm convins că şi în interiorul politicienilor găsim oameni să facă faţă acestor provocări.

Ciolacu e ferm. Convins. Că ce? Că burdihanele politicienilor sunt un fel de burți ale peștelui în care precum Iona e ciurda de oameni gata să ceva. Că era vorba de oameni care să facă față, n-are sens să-i mai explici. La ăștia oricum nu e clar când e care, când ce, când pe care, așa că o rezolvă și ei cum pot. Altfel, logica e acolo ca vrabia la Cernobâl. E pă competență, da’ d-ai noștri, că s-or descurca și ei, chit că la ei competența, mai așa, de maioneză. Ciolacu.

2. Eurovision

 

Cum care e știrea? Știrea e că ce face făptura s-ar numi cântat. Cât despre vot, vă spun eu cum trebuie votat: cu Kalașnikovul.

Anul ăsta câți bani ne mai ia TVR ca să ne facă de căcat?

 

3. Orașul dă cinșpe minute

Aia e! Conspiraționiștii e răi și bagabonți și nu pricepe că. Scuipi chestia asta și gata, le-ai rezolvat pe toate.

Hai să ne înțelegem! Orașele ar fi trebuit să fie dintotdeauna de 15 minute. Adică organizate eficient, rațional, cu o infrastructură funcțională și brici gândită. Deocamdată avem orașele de 15 minute la semafor (dacă ai noroc) și alte 15 minute prin gropi.

Marele căcat, marea descoperire de acum ar fi trebuit să fie dintotdeauna temelia urbanismului. Nu doar la noi. Dar cutărescu are o afacere, icsuleascu vrea să-și tragă un căsoi, așa că dăm autorizații cum ni se scoală, trântim bidoane în mijlocul drumului și le numim sensuri giratorii. Mai bubuim traficul și cu un băndoi pentru bicicliști care există doar pentru a încurca și a le permite celor 3-4 hipsteri să se dea cu trotineta de nicăieri până niciunde.

Pe scurt, orașul e 15 minute trebuia să existe de multă vreme. Trebuia! Doar că acum, derbedeii, nu despre orașul ăla vorbesc, nu despre infrastructura minune, nici despre coerență în organizare vorbesc, ci despre țarcul de 15 minute! Iar asta e altceva și se sancționează cu șut în cur, flegmă în ochi și mame violate. Cu tot cu scatofagii propagandei.

Și până la căcatul de 15 munute, poate rezolvăm și Valea Prahovei în mai puțin de 6 ore. De exemplu. Hai sictir!

4.Fitness, frumusețe, grație

Aici ar trebui să descoperim ce? Frumusețe? Formă fizică? Feminitate?

Bun, înțeleg munca duduiei, strădania ei de a… De a nu știu ce. Dar ce văd în poza aia e un maț de cârnați golit de conținut și uitat la soare. Dar ce știu eu?

5.100.000 de euro de la stat

Sună bine, nu? Statul s-a hotărât, în sfârșit, să-i ajute pe cei care vor să mai și producă ceva în țara asta! Sună bine, bine, bine. Sula! Nu e cazul.

Hai să vedem pentru cine ar fi banii ăștia. Pentru cei care vor să producă ce? Ghiciți? Nu? Nimic? Primul indiciu:

Antreprenorii pot obține finanțări nerambursabile de maximum 100.000 de euro pentru afaceri neagricole în mediul rural, printr-o nouă schemă de fonduri europene care urmează să înceapă în anul 2023, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS).

Deci, în rural, orice, dar nu agricultură! Nu cumva să agricultură! Doamne ferește, păzește, ocrotește și sancționează! Nu!

Bine. Atunci ce? Șuruburi? Rulmenți? Șosete?

Indiciul al doilea:

Și în acest caz, solicitanții eligibili, care vor depune și vor derula proiectele mari, ca administratori de grant vor putea fi:

a) entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;b) entități relevante, respectiv: furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;c) autoritati publice centrale sau locale, doar în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entitati eligibile mentionate la lit a) si b) de mai sus.

Acum e limpede?

Banii sunt pentru cei care își propun să producă nimic. NIMIC. Mai concret, banii sunt, ca de obicei, pentru niște gășcuțe de șmecherei care plimbă trei hârtii și o ascuțitoare. ONG-uri? Ce plm afaceri deschid ONG-urile? Ei, dar ele sunt utile altundeva și trebuie cumva finanțate, nu?

Tradiționalul: Hai sictir!

6.Rușii răi, ucrainenii buuuni, propaganda incompetentă

Cum sula calului te predai unei drone? Cum?

Propaganda, totuși, e făcută pentru tâmpiți, așa că logica nu interesează. Altfel, da, filmuleț de  propagandă lucrat, unghiuri multiple, montaj bun, muzică adecvată. Și ți se spune dinainte ce trebuie să crezi că vezi, ca să nu o iei razna. Și ești solicitat să accepți ce ți se spune. Pentru că, da, drona, predare.

Propagandă făcută de cretinuți, pentru cretinuți. Siktiiiir!

7. Trastzăsains

E cumva logic. Ești stresat – fumezi. Fumezi – dinți galbeni. Logic. Dar dacă te vaccinezi? Eee?

8.Curat constituțional!

Daea e socotit un fel de priceput la agricultură. Are un aer de bolovan, când grăiește sar bâzoii și cam întreaga sa prezență sugerează severă austeritate intelectuală. Ca atare, s-a extras concluzia, folosindu-se un șurub logic nepotrivit, omul e onest și dăbunăcredință că nu vorbește bine, dar asta ar trebui să însemne că e țăran și se pricepe la agricultură etc.

Adevărul e că e doar bolovan. Realizăriile lui țin mai mult de anecdotă. Iar acum, dacă  nu era evident deja, e limpede că e și nesimțit nativ.

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor,...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări...

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe...

- A word from our sponsors -

De citit

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....

Bombardistan

Ca un vrednic cetățean al secolului XXșiunu îmi molfăi revolta pe Facebook, în țarcul special amenajat, sub bolta cocoșată a regulilor comunității. Orice altă formă de revoltă ar presupune o ieșire din lene și trecerea în alt țarc, unul mult mai aproape de abator. Constanța. E orașul: în...

Nesimțitul

Domnul Iohannis e un nesimțit. Nu e nimic insultător în această afirmație, e o simplă constatare tehnică, rece. Unii sunt blonzi, înalți sau pistruiați - domnul Iohannis e nesimțit. Suspectat, pe nedrept, de cinism, în unele situații, de lipsă de empatie, în altele, ori de lipsă de...

Versiunea neoficială

Imaginea corectă a ce se întâmplă azi în lume nu poate fi obținută consumând știri din sursele oficiale. Prea multă propagandă. Canalele pretins alternative sunt dominate de irațională isterie și fabulații. Singura șansă e un conspect lucid al informațiilor și un minim efort de corelare. Deci: În anii...

Locuri de poveste: Trăbulești

Într-o epocă în care interesul turiștilor pare să se îndrepte mai ales către destinații exotice, există un loc aparte de care, probabil, puțini au auzit: Trăbulești. Turiștii dornici de frumos, de peisaje încântătoare și de autentice incursiuni culturale, nu vor găsi aici nimic care i-ar putea interesa....

Post-istorie sau preistorie

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice și instalarea temeinică și permanentă (părea pe  atunci!) a lumii unipolare, Fukuyama s-a grăbit să anunțe sfârșitul istoriei. Conform acestei ipoteze, navigam în apele veșnic calme ale post-istoriei. Umanitatea era ferită de acum de  sezoniere confruntări ideologice, căuutări ori rătăciri. Hegemonia americană...

De ce cred că asta e ultima Cupă Mondială de rugby la care participăm

Rugby-ul e pentru mine mai mult, mult mai mult decât o pasiune. Vin dintr-un oraș în care sportul ăsta se mânca pe pâine, asta în vremea când la nivel de națională puteam bate orice echipă din turneul celor cinci națiuni (doar cinci pe atunci). Pentru cei care au...

O plictisită ridicare din umeri

Consemnăm, zilnic, cu resemnată stupoare identificarea câte unui nou inamic al noii și virtuoasei ordini. Nimeni nu e grațiabil, vrednicii infanteriști ai justiției sociale, intransigenți, locuiesc într-un timp plat, în care istoria e condensată și conținută integral în momentul vorbirii și judecată, sever, desigur, conform scrântelii zilei. Elvis...

Burta

Am burtă. Nu e o constatare ușor de consumat. La început, observând rotunjirea conturului, îți spui că ești balonat, e o situație pasageră. O să lași băuturile carbogazoase o zi, două, și gata. Bineînțeles că nu o faci. Și chiar dacă o faci, trec niște zile și constați...

Indexul fericirii

E frig. Zloată. Frig din ăla care nu mușcă, ciupește. Ciupește fără contenire. O babă se uită chiorâș. Masca nu îmi acoperă nasul. Babă acră, măscuită, înfofolită, i se văd doar ochii mici și răi. Îmi trag masca și scot limba la ea. Se repede să-mi facă...