AcasăCamera de gardaDin târtița presei

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de „revistă a presei”. Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii.

Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile, ca odinioară – se trăncănește mult, pretutindeni, se reugurgitează aceleași rahaturi, totul e o doar un șir de plicticoase și lejer cretinuțe variațiuni ale aceleiași glume. E un fel de buclă tembelă în care în saivanul social-media se behăie despre ce e la televizor, iar la televizor se grohăie despre ceea ce e în social-media. Cu inserțiile propagandistice comandate.

Ca să nu mai lungim vorba, trecem la treabă. „Știrile” de azi:

1.Marcel Ciolacu, după discuțiile cu Nicolae Ciucă: „Creionăm viitorul Guvern în funcţie de persoane, nu de posturi”

Titlul e derutant (ah, presa româneză și titlurile!), dar nu departe de adevăr. Ciolacu, de fapt, se căznește să spună că, deh, emportant năvoie mare e să competență carevasăzică. Doar că el e Ciolacu și a ieșit ce a ieșit. Adică un fel de „avem și noi nepoți, amante, veri, trebe să prinde și gura lor ceva de ronță”. Altfel da, sigur, ei creionează. Carandaș, carandaș!

Ciolacu e un titan, un uriaș, un dalai lama al micilor cu mult muștar, un guru al fasolei cu cârnați și murături. În salinele gândirii sale se trage tare la rangă pentru a putea fi extrasă o așa bolovăneală:

Nu sunt adeptul unor guverne de tehnocraţi, pentru că cred că aşa am fost crescut, dar sunt ferm convins că şi în interiorul politicienilor găsim oameni să facă faţă acestor provocări.

Ciolacu e ferm. Convins. Că ce? Că burdihanele politicienilor sunt un fel de burți ale peștelui în care precum Iona e ciurda de oameni gata să ceva. Că era vorba de oameni care să facă față, n-are sens să-i mai explici. La ăștia oricum nu e clar când e care, când ce, când pe care, așa că o rezolvă și ei cum pot. Altfel, logica e acolo ca vrabia la Cernobâl. E pă competență, da’ d-ai noștri, că s-or descurca și ei, chit că la ei competența, mai așa, de maioneză. Ciolacu.

2. Eurovision

 

Cum care e știrea? Știrea e că ce face făptura s-ar numi cântat. Cât despre vot, vă spun eu cum trebuie votat: cu Kalașnikovul.

Anul ăsta câți bani ne mai ia TVR ca să ne facă de căcat?

 

3. Orașul dă cinșpe minute

Aia e! Conspiraționiștii e răi și bagabonți și nu pricepe că. Scuipi chestia asta și gata, le-ai rezolvat pe toate.

Hai să ne înțelegem! Orașele ar fi trebuit să fie dintotdeauna de 15 minute. Adică organizate eficient, rațional, cu o infrastructură funcțională și brici gândită. Deocamdată avem orașele de 15 minute la semafor (dacă ai noroc) și alte 15 minute prin gropi.

Marele căcat, marea descoperire de acum ar fi trebuit să fie dintotdeauna temelia urbanismului. Nu doar la noi. Dar cutărescu are o afacere, icsuleascu vrea să-și tragă un căsoi, așa că dăm autorizații cum ni se scoală, trântim bidoane în mijlocul drumului și le numim sensuri giratorii. Mai bubuim traficul și cu un băndoi pentru bicicliști care există doar pentru a încurca și a le permite celor 3-4 hipsteri să se dea cu trotineta de nicăieri până niciunde.

Pe scurt, orașul e 15 minute trebuia să existe de multă vreme. Trebuia! Doar că acum, derbedeii, nu despre orașul ăla vorbesc, nu despre infrastructura minune, nici despre coerență în organizare vorbesc, ci despre țarcul de 15 minute! Iar asta e altceva și se sancționează cu șut în cur, flegmă în ochi și mame violate. Cu tot cu scatofagii propagandei.

Și până la căcatul de 15 munute, poate rezolvăm și Valea Prahovei în mai puțin de 6 ore. De exemplu. Hai sictir!

4.Fitness, frumusețe, grație

Aici ar trebui să descoperim ce? Frumusețe? Formă fizică? Feminitate?

Bun, înțeleg munca duduiei, strădania ei de a… De a nu știu ce. Dar ce văd în poza aia e un maț de cârnați golit de conținut și uitat la soare. Dar ce știu eu?

5.100.000 de euro de la stat

Sună bine, nu? Statul s-a hotărât, în sfârșit, să-i ajute pe cei care vor să mai și producă ceva în țara asta! Sună bine, bine, bine. Sula! Nu e cazul.

Hai să vedem pentru cine ar fi banii ăștia. Pentru cei care vor să producă ce? Ghiciți? Nu? Nimic? Primul indiciu:

Antreprenorii pot obține finanțări nerambursabile de maximum 100.000 de euro pentru afaceri neagricole în mediul rural, printr-o nouă schemă de fonduri europene care urmează să înceapă în anul 2023, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială (PIDS).

Deci, în rural, orice, dar nu agricultură! Nu cumva să agricultură! Doamne ferește, păzește, ocrotește și sancționează! Nu!

Bine. Atunci ce? Șuruburi? Rulmenți? Șosete?

Indiciul al doilea:

Și în acest caz, solicitanții eligibili, care vor depune și vor derula proiectele mari, ca administratori de grant vor putea fi:

a) entități ale economiei sociale, rețele, uniuni, federații din sectorul economiei sociale;b) entități relevante, respectiv: furnizori de formare profesională autorizaţi publici şi privaţi, furnizori de servicii de ocupare acreditați publici și privați, furnizori de servicii sociale, organizaţii sindicale şi organizații patronale, asociaţii profesionale, camere de comerț și industrie, ONG-uri;c) autoritati publice centrale sau locale, doar în calitate de parteneri, în parteneriat cu toate categoriile de entitati eligibile mentionate la lit a) si b) de mai sus.

Acum e limpede?

Banii sunt pentru cei care își propun să producă nimic. NIMIC. Mai concret, banii sunt, ca de obicei, pentru niște gășcuțe de șmecherei care plimbă trei hârtii și o ascuțitoare. ONG-uri? Ce plm afaceri deschid ONG-urile? Ei, dar ele sunt utile altundeva și trebuie cumva finanțate, nu?

Tradiționalul: Hai sictir!

6.Rușii răi, ucrainenii buuuni, propaganda incompetentă

Cum sula calului te predai unei drone? Cum?

Propaganda, totuși, e făcută pentru tâmpiți, așa că logica nu interesează. Altfel, da, filmuleț de  propagandă lucrat, unghiuri multiple, montaj bun, muzică adecvată. Și ți se spune dinainte ce trebuie să crezi că vezi, ca să nu o iei razna. Și ești solicitat să accepți ce ți se spune. Pentru că, da, drona, predare.

Propagandă făcută de cretinuți, pentru cretinuți. Siktiiiir!

7. Trastzăsains

E cumva logic. Ești stresat – fumezi. Fumezi – dinți galbeni. Logic. Dar dacă te vaccinezi? Eee?

8.Curat constituțional!

Daea e socotit un fel de priceput la agricultură. Are un aer de bolovan, când grăiește sar bâzoii și cam întreaga sa prezență sugerează severă austeritate intelectuală. Ca atare, s-a extras concluzia, folosindu-se un șurub logic nepotrivit, omul e onest și dăbunăcredință că nu vorbește bine, dar asta ar trebui să însemne că e țăran și se pricepe la agricultură etc.

Adevărul e că e doar bolovan. Realizăriile lui țin mai mult de anecdotă. Iar acum, dacă  nu era evident deja, e limpede că e și nesimțit nativ.

 

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...