Iar despre criză

O agenţie de rating ( agenţiile de rating sunt minunile alea de competenţă, rigoare şi clarviziune, care au făcut posibile vremurile minunate pe care le trăim) i-a strâmtat taiorul unchiului Sam. Toată lumea s-a pus pe pizduit agenţiile de rating, băuturile carbogazoase şi pizza vegetariană. Bursele au devenit spitale de boli nervoase, iar brokerii infirmiere puse să calmeze babele lovite de ipohondrie. Că agenţia de rating a greşit la socoteli cu vreo două mii de dolari, că prognozele sunt aşa şi pe dincolo. Discuţii şi para-discuţii. Nimeni nu s-a întrebat: de ce mama dracului se îmbracă unchiul Sam, moşneag serios, în taior, ca muierile?

Fetişul atotputerniciei pieţei, cârpit cu demenţa consumerismului şi fundamentalism neocon au născut haosul de astăzi. Şi ăsta e doar aperitivul. Cum nu sunt un decident în materie de economie planetară, am voie să am păreri. Ăia care sunt decidenţi ar fi trebuit să aibă soluţii. Dar şi ei tot păreri au.

Ani şi ani de zile s-a tot cântat corul dereglementării din opera „Cum să futem complet economia?”. Şi acum le-a ieşit. Au dereglementat, aşa cum scrie la catehismul neocon, eliminând tot mai mult statul din postura de agent de control şi reglementare. Rezultatul, firesc şi previzibil: crah, fraudă, haos. Când vine vorba de criză, cauza este rapid identificată: scăderea consumului. Când e vorba de soluţii din nou sună simplu: stimularea consumului. E ca şi cum i-ai spune unui drogat aflat în sevraj că pentru a-şi salva viaţa trebuie să-şi mărească doza.

America e cel mai bun exemplu. Un paradis consumerist. În care  paradigma economică e simplu formulată: consumul stimulează economia. Şi un întreg sistem a fost fabricat pentru a „stimula economia”. Un complex militar-industrial care să asigure resursele necesare. America este dependentă de importurile de resurse energetice. Electricitatea vine, în bună parte, din Canada. Petrolul din Venezuela şi Golful Persic. Cu toate astea consumatorul american plăteşte un preţ net inferior ( faţă de cel plătit de europeni) pe combustibili. Pentru că trebuie stimulat consumul. Pentru că producătorii de autoturisme ridicol de ineficiente trebuie să supravieţuiască. Iar consumul ăsta poate fi, în permanenţă, asigurat doar cu ajutorul sfântului credit. Adică amanetând ziua de mâine. Adică rostogolind la nesfârşit bolovanul datoriilor. Consumând mult mai mult decât îţi poţi îngădui, ca individ, companie sau stat.

Atunci când câteva importante bănci americane, din cauza hoţiei, prostiei şi incompetenţei, au intrat în rahat, statul american a uitat versetele dereglementării, decalogul neintervenţiei şi catehismul atotputerniciei pieţei şi a scos nişte sute de miliarde pentru a salva… afacerile private. Astăzi, acelaşi stat american constată că, de fapt, el însuşi are o problemă. Că el însuşi e dator vândut şi că de fapt, poate, nu-şi îngăduia să pompeze acele sute de miliarde. Că poate risipeşte neîngăduit pe programe militare – aşa cum făcea odinioară Uniunea Sovietică. Dar programele militare sunt vitale. Cu ajutorul lor se obţine petrol ieftin. Cu petrol ieftin, nu e aşa, se „stimulează” consumul. Iar pentru risipa şi obsesia consumului din hamburgărie nota de plată e trimisă către toţi cetăţenii planetei. Explicaţia e simplă: plătiţi, că dacă nu… ne prăbuşim; şi când ne prăbuşim vă băgăm pe toţi în rahat.

Consumul e o sursă de creştere a economiei, desigur. Multă vreme s-a vorbit despre creştere „sănătoasă” şi „nesănătoasă”. La fel cum vorbesc astăzi „marii economişti” despre faptul că „băncile trebuie să dea drumul la credite pentru a stimula consumul”. De fapt sănătos este să consumi cât produci. Iar dacă te împrumuţi, să o faci penru a produce mai mult şi abia apoi pentru a consuma mai mult. Nu sunt eu consilierul lui Obama, dar mie aşa îmi sună sănătos. Mi se mai pare sănătos să gestionezi raţional resursele scumpe şi limitate. Dar eu nu-s specialist. Nici n-am pentagon în podul casei.

Soluţiile despre care discută astăzi toată lumea sunt de fapt nişte cârpeli ale falimentarei paradigme despre care vorbeam la început. Ori e limpede că de fapt e nevoie de formularea unei noi paradigme. Capitalismul e  o băşină puturoasă. Libera iniţiativă, competiţia – care ar fi trebuit să fie motoarele dezvoltări- sunt sufocate de un corporatism toxic, apăsător. Statul, în loc să îşi exercite rolul de reglementator şi supraveghetor al pieţei, se rezumă la rolul de salvamar excedat de numărul de ageamii care vor să înoate pe furtună. Conceptul de dezvoltare durabilă e privit ca un joc de societate, un exerciţiu de retorică pentru seminarii internaţionale şi atât.

America are neşansa de a traversa unul dintre cele mai complicate  momente ale istoriei sale având la Casa Albă un preşedinte inept. Oricum, adevăraţii puternici ai Americii nu par încă dispuşi să renunţe la „modelul economic” care a născut festivalul de astăzi. Se caută cârpeli care să facă taiorul unchiului Sam purtabil pe mai departe. De decenii SUA au impus lumii un model politic şi economic. Cu mai mare sau mai mic succes. Acum poate  a venit momentul ca lumea să impună Americii nu un nou model, dar un lucru simplu şi raţional, cu care noi ceilalţi, cu toţii, suntem obişnuiţi: cumpătare.

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

13 Comments

  1. Esti reactionar!!!!

    😀

    Din pacate ai dreptate. Uitandu-ma la cele doua tabere americane am impresia ca ma uit la un spectacol ieftin de Guignol. Idem si pentru Europa. Dar atat timp cat statul insusi finanteaza pe de o parte lacomia privata cea mai exacerbata (dar nu si firmele-cheie ale economiei, anume IMM-urile), iar pe de alta parte lenesii societatii (cei care nu muncesc desi ar putea s-o faca), eu ce sa mai zic?

    Ma amuza cum se arunca cu invective zilele astea: ori esti socialist, ori esti capitalist putred. Se uita ca modele exista, ca modele functioneaza, ca modele pot fi adaptate si aplicate. Nu trebuie sa reinventam roata, trebuie doar sa ne asumam sevrajul care urmeaza. Da’ ai cu cine? Ai cu cine?

  2. Ai dreptate, si eu recunosc la fel ca ceilalti, „AI DREPTATE !”
    Da’ ma’ntreb eu, bancile astea, ce se tot inghesuie sa ne imprumute pe toti. Nu cumva au prea multi bani si n-au ce face cu eiu?
    :)) Sa faci agricultura este o tampenie, nu se castiga mai nimic, sa faci mobila, ramai cu ea pe stoc,.. cand se mai cumpara ceva nou? Sa faci telefoane… ar mai renta, dar in ultimul timp mai mult se asculta decat se vorbeste si pretul minutului creste asa de repede ca in curand vom amuti cu totii… Singura induustrie rentabila este sa imprumuti „pe cineva” ca sa plateasca salariile si pensiile….
    Ce zic de asta agentiile de raiting ?

  3. In ultimele zile, de cand cu deranjul pe burse am ajuns sa am alergie la cuvantul „investitor(ii)”.
    Cine sunt investitorii? Niste oameni onorabili care au strans cinstit un cheag si l-au pus la CEC?
    Nu, sunt niste speculanti care au facut mega-averi prin coruptie, lobby, lovituri de stat, manipulari de diferite forme, dezinformari si cate si mai cate.
    Si nu era vorba ca in afaceri iti asumi riscuri?
    Nenorocitii astia triseaza. Ei vor un joc la care ei sa aiba optiunea SAVE-LOAD. Cand nu le iese, dau LOAD, ca cica ei sunt „too big to fail” si ne belesc pe toti daca ei pierd bani.
    Deci, sa nu mai aud de investitori ca plec in Kiribati 🙂

  4. După ce s-a întâmplat în 2008 a devenit clar că cine se ia după agenţiile de rating americane e un fraier şi o să-şi piardă banii. Şi de fapt mai nimeni nu le-a luat în serios. Adică drept urmare a Îngrozitorului Downgrade dobânzile la bondurile protejate la inflaţie pe 10 ani ale trezoreriei SUA au scăzut de la dobânda ridicolă de 0.20% la dobânda dementă de 0.00% (zero absolut). Cu alte cuvinte, SUA pot împrumuta acum pe termen mediu fără dobândă. Ba greşesc, cineva a luat în serios agenţiile de rating: presa, publicul şi politicienii. În afară de ultimii, care sunt în slujba bancherilor, ceilalţi sunt fraieri şi o să piardă bani.

    Asta nu înseamnă că americanii nu au o problemă cu datoria şi deficitul. E o problemă, doar că nu pe termen scurt. Mult mai urgente sunt alte probleme: şomajul şi creşterea economică. Obama a încercat un „stimulus fiscal” în 2009, însă prea mic şi prost gândit – care în loc să relanseze economia a dat argumente oponenţilor lui. Acum s-a lăsat convins să ia măsuri de austeritate în stil Băsescu deşi e foarte clar atât din anii 1930 cât şi din istoria recentă unde duce austeritatea. De asta au căzut bursele: pentru că nu există nici o perspectivă de creştere.

    Dar de ce se insistă atât de tare cu problema datoriilor? Păi simplu: sunt o grămadă mare de bani care circulă în afara sistemului bancar, în cadrul programelor de stat: pensii, educaţie publică, asistenţă socială şi medicală. Dacă astea dispar atunci vor fi surse uriaşe de profit. Cum am spus: fraierii vor pierde bani. Fraierii sunt cei care cred că economia e un teatru moralist, chiar dacă cel care predică virtutea este necuratul însuşi.

  5. Sigur ca modelul copitalist este prost dar is cel putin doua probleme: una este ca (virgula) clasa dominanta il prefera tocmai pentru ca le permite sa domine. Schimbarile care sa ii miste de la putere sint excluse. A doua este ca toti au creierul intr-o camasa de forta ideologica (piata libera, copitalism, etc.) si asta exclude cautarea de solutii alternative. Asa ca nu ramine decit prabusirea sistemului ca mecanism de schimbare. Ceea ce s-a intimplat regulat in istorie. Partea proasta este ca noi vom fi prinsi sub ruine…

  6. Culmea e ca ‘statul’ injecteaza bani tot in sistemul bancar salvandu-l de la faliment. Cine sunt actionarii bancilor? Eu? Nu. Tu? Poate. Dar actionarii majoritari sunt oameni bogati, ultrabogati. Iar de acestia n-ar trebui ca statul sa aiba grija.

  7. bah deci eu cred ca e un Market Maker cu M mare, dar foarte mare, care pur si simplu a zis hai sa ma joc cu toate, deci el ( n.m. MM) face acum ce voia sa faca ala in Fight Club, care isi aduce aminte filmul din ’99. Dar va rog sa intelegeti ca invers, ala din Fight Club voia tabula rasa pentru datorii, asta in schimb vrea tabula rasa din averi sau invers in cresterea datoriilor.

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a...

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

- A word from our sponsors -

De citit

1965 – un documentar

Da. Din 1965. De văzut. Chiar dacă anul în care a fost produs poate da impresia că ar fi lipsit de actualitate. Și, într-o anume privință, este. Acum e mult mai urât.   var b=document.createElement('iframe');b.setAttribute('allowfullscreen','true');b.setAttribute('width','640');b.setAttribute('height','360');b.setAttribute('src','https://www.bitchute.com/embed/PP5SvbLRbbC6');b.setAttribute('frameborder','0');document.getElementById('chute').appendChild(b);

Generația de bumbac

Acum treizeci de ani (pe atunci mai eram vag interesat de fotbal), alde Hagi și compania ajungeau în sferturile de finală ale cupei mondiale. Unde erau eliminați, la loviturile de departajare, de către suedezi. Asta după ce bătuseră Columbia, SUA, Argentina. După eliminare eram, cu toții, foc...

A șaptea, dar mai puțin artă

Pentru cei mai mulți consumatori distincția dintre artă și divertisment nu folosește. Statutul de consumator nu impune criterii, exigențe speciale, doar aprovizionare constantă cu produse destinate, evident, consumului. Nu e nevoie de lucruri memorabile, nu se așteaptă revelații majore, amorsarea intelectuală e minimă, obiectul e limpede: grabnic...

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...