Privind, împreună cu nişte amici, un documentar despre nu mai ştiu ce sărbătoare chinezească, m-a intrigat observaţia unuia dintre ei, intelectual subţire, care constata că „totul dă impresia unui kitsch colosal”. Puzderia de lampioane roşii, delirul cromatic care însoţea defilarea dragonilor de hârtie, abundenţa de sclipiciuri aurii şi zgomotul asurzitor care acompania întreaga manifestare, toate acestea, împreună, alcătuiau pentru amicul meu spectacolul unui „kitsch colosal”. Am respins şi atunci, tot astfel cum resping şi acum, grăbita judecată.
Sunt şi eu, asemeni amicului meu, captiv al propriei culturi, prizonier al unui anume canon estetic. Europeni (chiar aflaţi la pupa, acolo unde suflă mai intens vântul dinspre Levant) deprinşi cu o anume austeritate a formei, cu o solemnitate a procesiunii şi mai ales cu o desfăşurare cromatică mult mai sobră, ne găsim cumva ultragiaţi de exuberanţa exotică a orientalilor, de apetenţa lor nemărginită pentru culoare, de asaltul la care ne sunt supuse simţurile, nedeprinse cu asemenea pătimaşe excese. Dragonii joviali, strident coloraţi, intră într-un contrast greu de gestionat cu garguii cenuşii ai catedralelor Europei. Senzaţia de kitsch este copleşitoare, chiar dacă nu neapărat întemeiată. Mă gândesc că şi pentru occidentali, deprinşi cu monotonia griului înaltelor catedrale ale vestului, întâlnirea cu deluviul de albastru al Voroneţului are un anume exotism.
Cred chiar că, dintr-o anume perspectivă, noi, europenii, am privit întotdeauna cu o anume invidie la toată această euforie a formei şi cromaticii orientale. Gaudi, Hundertwasser sau Klimt reprezintă, cred eu, tocmai nevoia de evadare din austeritatea rece a Apusului. În cele din urmă trebuie să admitem că nu e vorba de kitsch, de prost sau bun gust, ci de o cu totul altă cultură, de alte criterii, de alte forme de expresie, care răspund altor nevoi.
Acest lung preambul ar putea părea nepotrivit pentru ceea ce urmează. Simpla aşezare împreună a subiectelor poate părea inadmisibilă, scandaloasă. Şi totuşi o voi face. Pentru că subiectul la care, iată, am ajuns, este OTV şi partidul lui Dan Diaconescu.
CNA a decis să suspende, în această seară, emisia „postului de televiziune” al lui Dan Diaconescu pentru trei ore. Sancţiune pe care o găsesc pe cât de justificată, pe atât de ineficientă. Ce eficienţă poate avea, dacă ar fi posibilă, suspendarea pentru trei ore a epidemiei de holeră? Şi atunci care ar fi soluţia? Închiderea postului? Putem admite, chiar şi în numele salubrităţii, această îngrădire a libertăţii de expresie? Răspunsul e, evident, nu. OTV funcţionează ca o vidanjă a societăţii româneşti. Lichidarea vidanjei nu elimină acumularea de dejecţii. Partidul lui Diaconescu reprezintă, dacă vreţi, expresia politică a revărsării acestor dejecţii; dispreţul cu care acest pseudo-partid este privit de către cei mai mulţi dintre noi nu anulează masa de fecale care reprezintă postamentul pe care acest partid este aşezat.
Pentru a înţelege adeziunea unora dintre concetăţenii noştri la ceea ce reprezintă Dan Diaconescu, televiziunea şi partidul său, va trebui, din nou, să înţelegem că e vorba de o altă lume, că aici este vorba de ” o cu totul altă cultură, de alte criterii, de alte forme de expresie, care răspund altor nevoi” ( daţi-mi voie să mă auto-citez). De data aceasta însă nu mai e vorba de civilizaţii exotice, de care ne despart distanţe enorme, ci de o subcultură paralelă, care coexistă cu a noastră, într-o simultaneitate a timpului şi spaţiului, la limita umanităţii.
Cei care aderă la ceea ce reprezintă Diaconescu au găsit în el răspunsuri simple, comprehensibile, la nevoi primare. Precaritatea logicii, incapacitatea de a supravieţui pe continentul bunului simţ, demagogia aflată la limita cea mai de jos, grotescul discursului, limbajul sulfuros, toxicitatea personajelor, mirosul înţepător de latrină, toate acestea sunt cusururi insesizabile pentru fanaticii lui Diaconescu. Pentru că organul lor olfactiv e anulat, dimensiunea lor morală este inexistentă, însăşi umanitatea lor este definită în termeni inacceptabili pentru noi. Totuşi această populaţie există, supravieţuieşte şi pare să prospere într-o anarhie a criteriilor, într-un mediu altfel toxic pentru orice forme de viaţă raţională.
Care ar trebui să fie răspunsul corect al societăţii, într-o astfel de situaţie? Suspendarea emisiei OTV, pentru trei ore, e lipsită de sens, în acest context. Nu schimbă nimic. Reformularea mesajului celorlalte partide politice, coborârea lui până la limita grohăitului, nu este o soluţie – deşi pare-se că sunt destui care s-ar arăta dispuşi la un asemenea demers. Avem resurse importante de dispreţ, cu care putem trata, pe mai departe, fracţia din populaţie de expresie otevistă.
Procentele din sondaje ale lui Diaconescu reprezintă expresia statistică a 22 de ani de continuă degradare a societăţii. Pulverizarea sistemului de educaţie, transformarea instituţiilor de cultură în codoaşe ale politicului, corupţia şi mizeria morală, apologia banului ca unic criteriu, promovarea deşănţată a cretinismului zgomotos, elogiile fără contenire aduse nesimţirii, toate acestea au fost şi continuă să fie elemente ale unui imens mecanism de îndobitocire. Care acum îşi arată rezultatul, exprimat în procente.
Politica poate opta pentru a valorifica acest dezastru, aşa cum o face Diaconescu. Aşa cum sunt şi alţii tentaţi să o facă. Validând acest rezultat, salutându-l şi transformându-l în pradă electorală. Sau poate schimba ceea ce, fără întârziere, trebuie schimbat. Iar felul în care a început anul acesta, cu miza lui electorală, mă face să mă tem că, din nefericire, ne îndreptăm cu o viteză îngrijorătoare spre momentul în care pe catedrale vor călări dragoni coloraţi.
mi-a placut scrierea, va dati seama ce s-ar imtampla daca s-ar intoarce si Bivolaru? precis ar intra si el in parlament!
Corect! Acestia traiesc pentru „ce baga-n gura si ce trag pe …”, de altceva nu au nevoie. PPDD doar ii aduna in ceva organizat…
Uitati-va cine ne reprezinta la Eurovision anul acesta…poporul a ales! Mandinga (probabil pentru ca arata bine dezbracata ca de cum canta…), deja mi-e teama de ce o sa se intample la alegeri (va fi ales probabil cel care va impacheta mai frumos si mai colorat acelasi r…t). Prostia domneste la noi in tara, iar programe tv gen OTV exista datorita majoritatii…
Nu cred ca DD isi roade palaria de necaz, Rabi. O sa-si scoata parleala atunci cand va anunta ca va participa la alegeri alaturi de PDL. Omul poate fi suspectat de orice, dar ca nu invata repede, nu!
DD e ceva mai periculos pentru că are o televiziune şi o foloseşte din greu, în rest e aproape identic cu CV Tudor şi Gigi Becali, doi indivizi la fel de respingători şi acum două fosile politice. Putem să tratăm cu dispreţ fracţia din populaţie de expresie otevistă dar nu trebuie să uităm că ei votează. Există o singură metodă de a reduce influenţa acelor voturi: să ieşim la vot şi noi, ceilalţi.
Ce culti sunt comentatorii! gusturile nu se discuta. moshe vorbesti despre dejectii, arata ne o casa, o tara unde domneste saracia,in care familia,societatea este curata, rafinata, culta etc. Saracia a generat in toate timpurile mizerie (atat ca igiena) cat si sufleteasca,sa zic asa, si atunci ce te miri, sau de ce condamni pe cei care adera la OTV ,pp-dd.
Si saracia de care vorbesti nu tot de la alde PPDDLL vine?
dawson ai deschis ochii ieri? daca asa vezi „viata” , mai bine culca -te si nu ne deranja…
Eu ma gandesc la un scenariu mai pervers: e clar ca toate partiduletele astea satelit sunt in favoarea lui Basescu , daca sunt de tipul „anti-putere” si ciuntesc din electoratul USL -ului , pt. ca IMEDIAT dupa alegeri , daca USL-ul nu obtine 51% , ele SE VOR ALIPI BRUSC INTR-O ALIANTA pt. Putere , alaturi de „mult-hulitul” PDL , sub comanda „tatucului iubit” . 👿
Si ce metoda este mai buna ca sa faci reclama unui partidulet de doi bani , DECAT OFERINDU-I OCAZIA SA SE VICTIMIZEZE , acesta autodeclarandu-se „eroul luptei cu sistemul ticalosit” . Iar cum CNA-ul este un organism aservit Puterii , nu exclud ca aceasta „pedepsa” data OTV-ului sa fie una bine calculata … 🙄
Draga rabbi,
Kitch se refera, dupa cunostintele mele, la copii proaste ale variatelor originale. Ceea ce nu e cazul la prietenii din rasa galbena…
In cazul otv… No news. I s-a mai inramplat, iar babele si cre(s)tinii urmaritori si halitori de dejectii vor fi cu atat mai oripilati cu cat altii(care, in mintea lor, il copiaza-fara succes insa), nu patesc nimic.
Ata ete… Carpet diem!
Fenomenul social-politic si mediatic pe care l-ati prezentat in mod corect apartine poporului roman si reflecta nu doar precaritatea noastra educationala, cat mai ales esecul modernitatii romanesti.
De fapt, care e diferenta inthe OTV si posturile de televiziune pretins serioase la care se face „divertisment”? Pentru mine, nici una. Nu ma uit la OTV, si de ani de zile nu trec pe la Antena1 sau ProTV. Si nici chiar pe la TVR1 si TVR2. TVR1 ramine canalul cu cea mai mare acoperire, si ce ofera? Partipri-uri, divertisment prost (cind modern, cind de inspiratie „clasica” din anii ’80), reportaje obosite, si in general (cu putine exceptii) nimic… La radio se bat cimpii pe toate canalele. Presa scrisa e pentru aceia care stiu sa citeasca. De ce ne miram ca avem natia pe care am cultivat-o? Sau ca ea alege in consecinta?
Mi se pare gresit sa ierarhizezi culturile, inceputul articolului are o abordare de universitar cu care sunt perfect de acord. Insa coexistenta intr-o „simultaneitate a timpului şi spaţiului” nu justifica ierarhizarea pe care ai facut-o in restul articolului. Faptul ca aceste doua culturi impart acelasi areal geografic nu iti da dreptul sa treci din campul rational in cel afectiv si sa faci consideratiile pe care le-ai facut.