Acasăcacatul in artaCultura e noi, bă!

Cultura e noi, bă!

Nea Stere are o vorbă: „din pulă venim, în pulă ne ducem”. Dacă după finalizarea complexei opere, pe care tocmai am citat-o, ar fi executat şi un pupic la popou la domnu’ băse, ar fi fost eligibil pentru o bursă de la ICR.

Văd că foarte multă lume e agitată de vestea mătrăşirii lui Patapievici de la ICR. De parcă foncţia la ICR i se cuvenea baistrucului pe viaţă. ICR a făcut pentru cultura română exact ce a făcut nea Mătreaţă pentru liftul de la blocul vecin. Blocul vecin nu are lift. În schimb a funcţionat binişor (ICR-ul, monşer) ca dozator de sinecure pentru guguştiucii cu apucături de hăis (dreapta, monşer!) şi operă canci. Cultura română, din fericire, nu se rezumă la mâna de activişti ai lui Băsescu sinecuraţi pe varii căi. Iar o gaşcă zgomotoasă, chiar dacă zbiară cât o ţin bojocii „Noi s’tem elita intelectuală!” , e doar o gaşcă zgomotoasă.

De fapt, subiectul nici nu e demiterea lui Patapievici, aşa cum s-ar cuveni! Ci trecerea ICR-ului în subordinea Senatului şi scoaterea de sub coviltirul Cotroceniului.

Ca să simplificăm, cel mai bine ar fi să preiau chiar de pe site-ul ICR un articol care descrie perfect activitatea acestei instituţii sub mandatul lui Patapievici. Sigur, nu e doar atât. Mai avem şi „colecţii de design vestimentar”. Şi multe, multe pomeni pentru băsişti.

Fête de la musique – sărbătoarea muzicii în Liban, ediția 2012

EUNIC în Liban, reţea condusă de ICR la nivel local, organizează, în zilele de 21 și 22 iunie 2012, festivalul muzical Fête de la musique (Sărbătoarea muzicii).  Evenimentul va avea loc în Beirut (Piaţa Martirilor, Termele Romane, Souks de Beyrouth, Grădina Samir Kassir şi Biserica Evanghelică) și în alte orașe libaneze. Principalii parteneri sunt Institutul Francez în Liban, Institutul Cultural Danez şi Institutul Cultural Român împreună cu Ministerul libanez al Culturii.

În cadrul evenimentului artişti libanezi şi internaţionali vor interpreta muzică clasică, pop, jazz, blues, folk, rock, reggae, electro, trip hop, soul, fusion şi orientală. Sunt așteptați peste 60 000 de persoane  (nota mea: o persoană, doi persoane??) la spectacolele ce vor avea loc în principalele zone din centrul Beirutului între orele 18:00 şi 3:00 a.m.

Din partea României, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a festivalului Fête de la musique în Beirut, va participa DJ Andre Rizo. Proiectul Andre Rizo a luat naştere, în 2006, la Jupiter, în club Paradis. Pe lângă serile de club, unde a mixat alaturi de Sonique, Terry Lee Brown Jr. & The Timewriter (…)

P.S. Nu aveam cum vă lipsi de privilegiul de a vă delecta cu opera maestrului DJ Andre Rizo. Adică o manea de porc, reprezentativă, totuşi, pentru cultura română cea reprezentată de HRP.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Y46e-7E8oJQ]

Facebook Comments

- A word from our sponsors -

Most Popular

21 Comments

 1. abia asteptam să deschizi discuţia. ICR-ul mi se pare cea mai murdară afacere a regimului Băsescu, nu cea mai mare, nici cea mai scandaloasă, dar cu certitudine cea mai murdară. Ştiu de la cei care lucrează la Consulatul General la NY, care a avut nefericirea să aibă în acelaşi sediu şi ICR-ul, ce orgii pline de droguri si găozari se organizează acolo. Ştiu ce porcării fac cei de la ICR Budapesta, care promovează cultura română invitând, în proportie cam de 90% numai unguri din România… astea din experienţe directe. Dar câte nu am auzit… Toţi pârţari, toţi oligofrenii, toţi alcoolicii şi drogaţii au căpătat bani, burse şi promovare. Toate astea nu pot fi întaâmplătoare, era un criteriu de selecţie. Şi, evident, toţi au sărit de cur în sus când li se apropie funia de par. Dar, dacă se merge şi aici pe simpla înlocuire a mitocanilor, iar nu se face nimic; dacă nu dă nimeni socoteală, sau, şi mai rău, îi inlocuiesc, cum pare să fie cutuma, pe luzării lor, cu luzării ălorlalţi, se face si mai rău. Şi până acum, peste tot, asta s-a intâmplat. Şi iar ne întoarcem la o explicaţie, pe cât de „conspiraţionistă”, pe atât de singular logică: Ăştia, unii, alţii, nu sunt decât nişte marionete în mâinile unora care vor cu orice preţ să ne distrugă. Pentru că proşti de-ar fi, ar mai face şi lucruri bune. Numai ticăloşilor le iese, nesmintit, lucru rău la nesfârşit.

 2. In fine, se misca ceva si in zona ICR. Dar, cum a spus si Mircea, daca totul se rezuma la niste inlocuiri, n-am rezolvat nimic.
  Altfel, incerc sa-i inteleg pe colegii care au avut de castigat in timpul „guvernarii” HRP. Dar Porumboiu? Poate ca era mai indicat sa stea deoparte.

 3. „Nu aveam cum vă lipsi de privilegiul de a vă delecta cu opera maestrului DJ Andre Rizo. Adică o manea de porc, reprezentativă, totuşi, pentru cultura română cea reprezentată de HRP”

  Ei, asta nu vreti sa intelegeti. HRP a adoptat un stil neutru de selectie, sunt comisii care pur si simplu selecteaza ce se promoveaza. Ceea ce se poate „vinde” acolo. Dumneavoastra ati fost vreodata la vreun festivalul muzical Fête de la musique? Va spun eu, flacaul ale e potrivit cu ce e acolo, Enescu sau calusarii sau Corina Chiriac sau ce vrei dumneavoastra erau comic de inadecvati.

  Revenind, chiar credeti ca HRP asculta seara, inainte de culcare, DJ Andre Rizo? Pur si simplu nu intelegeti ca acolo se aplica niste reguli de promovare si ca nu decide HRP ce se promoveaza? Nasol. Ei, or sa vina unii care vor gandi ca dumneavoastra: DJ Andre Rizo e o manea de porc, eu sunt seful ICR, mie imi place „decat” Enescu, deci mergem la Fête de la musique cu Enescu, ca ne reprezinta. Chiar daca se goleste sala cand canta ai nostri, pleaca toti la buda. Sau, si mai tare, mergem nu cu ce imi place mie, ci cu nepoata lui senatoru’ X, ca sa vada si ea Beirutul si sa faca niste bani. Are chiar si voce.

  • Şefu’, reuşeşti, totuşi, să faci diferenţa între cultură şi lăutăreala de bodegă? Asta ca să nu intrăm în discuţii complicate, în care ar trebui să mi se explice de ce prospera Românie trebuie să sponsorizeze festivaluri de rahat ale libanezilor.
   P.S. Dacă HRP tot nu decide/nu ştie/ nu are treabă cu… etc. , atunci care e problema dacă e schimbat?

 4. Ce dracu este asta : manea de club ? Si e esenta romanismului sau ce? De ce l-au dus pe asta in Liban? Am fost in Liban si din ce mi-am dat seama o mare parte din populatie (mai ales in Beirut ) este f.educata si societatea este occidentalizata deci chiar aveau fata de cine sa faca o promovare autentica ! In rest nu am informatii despre ICR dar nu imi place de HRP ,nu sunt compatibila cu genul dansului de inteiectualitate…

 5. Trebuia sa-i lase institutul lui Base,ca el e cult, a citit Levantul,cartea de telefon si muuulte etichete pe sticlele de whisky si aia era lectura grea,ca nu erau scrise in romaneste. Si aia de la ICR sunt culti,studiaza cultura canepii indiene…Pacat ca nu l-au avut si pe Costi Ionita pe statul de plata,au ratat o mare valoare.

 6. Bre Mordechai pe mine ma doare in cot de soarta lui Patapievici ,el si cu o gasca de sicofanti au bagat botul in cascaval fara rusine ,in bani mei adica , au facut-o multi care merita la puscarie dar lui Ponta de ce ii tremura gladiolele cind este sa il dea cu curul de pamint ??.Ceva nu este cuser ?.

 7. Amuzant articol… ca multe altele cu vare m-am delectat citindu-le. Cat despre conținut, am doua observatii de facut.
  1. Scrieti ca „…subiectul nici nu e demiterea lui Patapievici, aşa cum s-ar cuveni! Ci trecerea ICR-ului în subordinea Senatului şi scoaterea de sub coviltirul Cotroceniului.” Eu as spune ca tocmai acesta ar trebui sa fie subiectul controversei: trecerea ICR-ului in subordinea Senatului si nu personalitatea lui HR
  Patapievici. Mutand discuția de la fapta la persoana se creează si mai mare confuzie.

  2. Despre programul susținut de ICR la Beirut n-am avut știința. Cunosc in schimb activitățile organizate de aceeași instituție in Suedia, ecourile starnite de ele in presa centrală, si aprecierea de care se bucura ICR-ul in aceasta tara scandinava. Mentionez ca anul acesta, de exemplu, a fost desemnată drept institutia straina cu activitatea cea mai remarcabila. Când printre „concurentele” ei se numără Institutul Goethe sau Cervantes, poate ca nu e lucru putin… Nu va reprosez faptul ca, la rândul Dvs., nu ati menționat si un asemenea „detaliu” in articol. Caracterul sau pamfletar nu o impunea. Eu insa, m-am simțit dator sa echilibrez cumva imaginea pe care ati oferit-o cititorilor blogului.
  Cu aceeași stima si simpatie

  • Nu ştiu dacă şi ce ecouri au fost stârnite în presa suedeză. Dacă, totuşi, e ceva de lăudat, atunci merită lăudat. Fără discuţie.
   Discuţia nu eu am dus-o la persoană, ci papionagiii.
   P.S. Mă uit, totuşi, pe site-ul ICR, încercând să văd care sunt minunile alea de proiecte care ar fi putut atrage asemenea elogii. Şi nu văz.

   • Exact! Papionagiii incearca sa induca ideea ca HRP a fost/va fi demis, doar ca Ponta a spus clar: nu pleaca nici un Patapievici, vrem sa vedem mai clar pe ce da banii ICR. Atat.

   • Monşer, care e problema, de fapt? În afară de tentativa evidentă de a-i da puţin la temelie lui Ponta? ( nu că asta ar fi ceva neapărat rău!)
    -se desfiinţează insituţia? nu
    – e dat ăla afară? nu. deşi nu văd care e problema. nu ştiu unde scrie că ne-am angajat, noi contribuabilii, să-i dăm zece milioane pe an, cu care să facă ce-l taie capul, fără să dea socoteală.
    Se cere în schimb lămurirea felului în care se toacă banii. Chestie care îi revoltă pe papionagii. Păi unde ajungem aşa? Mâine-poimâine o să vrem să lămurim şi problema privatizării Humanitas, şi a banilor tocaţi de Udrea, şi a lefurilor pupincuriştilor de la TVR.
    La ICR, o spun răspicat, s-a făcut jaf! Jaf! Sigur, au existat şi programe respectabile şi lucruri lăudabile. Dar una-i una, două-s mai multe. Dacă a ajuns HRP moţul culturii române, mai bine ne ducem dracului la spălat closete în Spania.

  • Rabbi a uitat sa spuna ca centrele culturale atasate diferitelor ambasade, sint complect independete, avind de la „CENTRU”, doar un buget. Daca ICR-ul suedez a functionat glorios, nu e meritul lui Patapievici. Nu putem spune acelasi lucru despre cel parizian, care a functionat la fel de anost sub Magda Cârneci (intelectuala) ca si sub Katia Danila (tinara tehnocrata, cu umeri lati pentru epoleti). Patapievici trebuia sa sara chiar din 2009. Eh, sare abia acu’. Mai bine mai tîrziu, decît doamne fereste.
   Poate mai scapam de Liiceanu & comp, Mungiu&comp.

   • raduraul, greu sa scapi de astia din simplul motiv ca psd-ul se incapataneaza, din 89 incoace, sa nu promoveze/sprijine/ incurajeze intelectuali. in afara de ei si cumetriile lor, rude, fini, nasi, pentru psd nu exista alti vietuitori sa merite atentia. Pentru ca ei – spre deosebire de dobitocul de Basescu – se cred ei, pe ei si intre ei, intelectuali. Macar secatura aia alcoolica a realizat ca n-are tangente cu domeniu si si-a apropiat gruparea aia cretina – si puternic subventionata din exterior – de la gds. Putoii astia de la psd, insa, considera ca sunt si tehnocrati, si politicieni si intelectuali all in one, deci autopropulsandu-se peste tot, bifeaza toate planurile. Sa nu se inteleaga, doamne fereste, ca vreunul, din orice partid, sau basescu, ar aprecia in vreun fel intelectualismul. nevăr! Dar unii au înteles cum să se folosească de el. Ca şi de „naţionalism”. uitati-vă cum a jucat kioru cartea cu basarabia si emigratia si cum o joaca boii de acum, punand-o în functie pe fina lui ponta la emigratie si pe marga la externe. Şi pe cat facem pariu ca o sa puna la ICR tot un gaoz incuscrit in vreun fel cu ei. N-ai ce face, pana nu incepe lumea sa-i beleasca, la propriu, pe ei si ai lor, clasa politica va fi acceasi, facut pe puncte, impostori gaunosi şi arghirofili.

 8. Patarievici . ISTORIA ROMANIEI – Toata istoria mereu peste noi a urinat cine a vrut .Cind i-au lasat romani pe daci in forma hibrida stramoseasca, ne-au luat in urina slavi se cheama .ca ne-am plamadit …
  RADIOGRAFIA ROMANIEI – Radiografia plaiului mioritic este ca al fecalei 😮 umbra fara schelet ,o inima ca un cur ,fara sira spinarii .
  Din „Politice” de H.I. Patapievici ,editia 1996 .
  Iarta-ma Mordechai !!.

 9. Da, maitre, programele respectabile si initiativele laudabile nu justifica finantarile acordate dupa ureche si/sau cu conditia sa fii poet de curte basista.

  Tocmai ce-a aparut Ponta la TV si-a spus ca Patapievici inca e in functie, nu are de ce protesta.

 10. Hai, bă, vorbiți frumos pe-acilea, că ne citește și domnul Onaca. Mă rog, nu pe noi, că suntem pigmei, și nu se delectează citindu-ne.Altă șemcherie e să citești ditai presa suedeză… SUEDEZĂ, moncher, scandinavi, nu glumă, unde-i capiștea culturii mondiale și unde doi svensoni trozniți în venă și-n rozetă au găsit programele ICR mai delectabile decât alea spaniole sau nemțăști, gen. Păi dacă ghiote ăsta nu aruncă cu căldarea de euroi și-n ei ca-n GDS, Pleșu, Baconsky etc. cred și eu că ies pe locul doi acolo. Ia să vezi, aci, cum ar ieși mai mândru decât Horty în Ungari. Tocmai aflai de la domnul Spânu – îl știți, un vajnic papionist PDL care dezbate la TV ca dom Onaca pe-aci, pe la scuteală – că fură MII de oameni care îl sprijiniră pe acest CID al culturii române, acest Prometeu care a furat cultura de la zei să ne deverse nouă, patibularii, peste țeste. Și care, delicat ca un botezatu, a amintit din vârful buzițelor sale dezlipite momentan de pe curul păros al marinarului, chiar în trecuta campanie, că știe de caseta în care lui Geoană i se face sex oral (o fi filmat-o la o întâlnire de-a ICR-ului) dar că nici el, nici delicatul băsescu, după cum i se arată încă din denumire, nu o vor folosi ca armă.
  Și mă scuzați, dom Onaca, că folosesc cuvinte urâte precum ”Patapievici” și ”Băsescu”, dar matale începurăți.

 11. hais=stanga!cea/tza=dreapta!te rog sa ma crezi,ca-i asa!sunt taran si stiu sa conduc atelaje de boi,cai,etc!deci pdl,a fost de hais s-a mutat la cea/tza,sau asa pretind ei!eu sunt sigur ca n-au nici-o doctrina,au doar o vointa comuna!a parveni prin orice mijloc,fie de hais ,fie de cea!

Leave A Reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articolul precedent
Articolul următor

More from Author

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă...

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru...

- A word from our sponsors -

De citit

Temnițele

Nu există temniță bună ori temniță rea. Nici stăpâni buni sau răi. Există temnițe și stăpâni. Dacă prețuiești libertatea, înțelegi asta. Dacă, însă, pui mai bun preț pe împlinirea hoitului, atunci n-ai cum pricepe. Interviu' lu' Tacăr cu Putin. Vâlvă, zarvă, încruntări, încleștări, încăierări. Stăpân bun/stăpân rău. Tacăr...

Industria solidarității

Pe măsură ce îmbătrânești ești tot mai greu de scos din sărite. Chestiile care, odinioară, te-ar fi umplut de draci, acum doar te plictisesc. Furia arțăgoasă e trasă undeva la umbră și în locul ei se lăbărțează o ditamai lehamitea. Nu mai înjuri, schimbi canalul. Nu mai...

De-aia

"Nu mai zici nimic? Nu mai scrii nimic?" - mă întreabă câțiva prieteni. Nu mulți, dar cumsecade. De scris, ce să zic, scriu, chiar dacă nu simt îndemnul de a-mi rostogoli cuvintele în ochiul adormit al lumii. De zis... îmi zic mie. E de ajuns. Zic alții....

Opriți-l pe nesimțit!

Iohanetele e decis să folosească fiecare clipă rămasă din mandat(e) pentru a îndeplini toate obiectivele propuse. Obiectivele turistice. Pentru că ghiolbanuzaurul nu-și propune și nici nu e în stare  de altceva. Și i se rupe în paișpe cu virgulă de țara asta de tolomaci. Statul român există...

Zbateri, crăcănări și vuiet

Eterna împrăștierea a chibițimii de la galerie are acum o nouă expresie: pro Israel vs. pro Palestina. Sau după caz, anti-ăia contra anti-ăilalți. Chestia de căpătâi e să urli la galeria adversă: teroriștii! Într-o parte filo-semiții de conunctură. Zgomotoși, agresivi, belicoși, răcnindu-și sprijinul, de parcă ar interesa pe...

Kosovo, UEFA și mușețelul

M-am abținut vreme bună de la grăitul în public, sub orice formă. Din cauză că motive. Care pot fi succint rezumate într-o propoziție care începe cu: așa a vrut... Și foarte probabil voi reveni la aceeași muțeală, din motive care, de asemenea, pot fi explicate cu: așa...

E maro, moale și suntem în el

Franța De la ce s-au luat? Obiectiv vorbind, nu contează. Acolo mereu se găsește ceva. În cazul ăsta poliția oprește niște minori, care își propuseseră să fie șmecherași. Aspiranții la șmechereală aveau deja un palmares respectabil în întâlnirile cu poliția. Șmecherilă de la volan mai tupeist, dă să...

Hiperbola

Dintre nerușinările lumii de azi cea mai supărătoarea îmi pare ostentația hiperbolei. Aproape totul e amplificat indecent, exagerat, umflat până la tumefiere. Precauțiile pe care le-ar impune decența nu mai există, prudența justei evaluări nu intersează. Se grăiește răstit și se răspunde răcnit. Totul (sau aproape totul)...

Greva celor care…

Înainte de a discuta despre greva cadrelor didactice, despre solicitările lor, e bine să aruncă, repede, o privire peste ceea ce este astăzi sistemul de învățământ. E ceva mai mult decât o simplă punere în context. Prima constatare, obligatorie, de neocolit, este că, de fapt, nu mai putem...

Alegeri în Turcia

Miza alegerilor prezidențiale din Turcia, din perspectivă geopolitică, nu are cum fi subestimată. Analiștii de ocazie vorbesc despre o confruntare dintre blocul ultra-conservator, condus de Erdogan, și mișcarea reformatoare care l-ar avea în frunte pe Kilicdaroglu. Alții vorbesc despre o competiție între suveranism și globalism. Nu lipsesc...

Din târtița presei

Acum 10-12 ani, pe când acest blog începea să capete formă, îmi plăcea să fac un soi de "revistă a presei". Pe atunci mai aveam ceva ce semăna, vag, cu presa. Încă era ofițerime pe-acolo. Acum doar tablagii. Nu știu dacă am să încep iar să cern știrile,...

Epistoleții și lumea cea nouă

Epistolele publice, dincolo de intenția formal declarată, au devenit autentice exersări ale unui narcisism inargumentabil. Nu servesc unei cauze, deși, tot formal, întotdeauna e identificată una. Cauza proclamată e doar urzeala străvezie pe care se țes piesagiile vanității la izvor, răpiri din uitare și vânări de atenție....