Guvernarea în plic

Nimeni nu avea aşteptări, nici pretenţia, ca USL să ne aducă o guvernare a îngerilor. Gimnastica guvernării nu e o expunere a graţiei, ci mai degrabă o năduşită opinteală întru săltarea hoitului din ştevie. Turul pantalonilor se mai lasă până la jumătatea feselor, boaşele se mai clatină anapoda ca limba clopotului, faciesul adună multe grimase sub presiunea efortului, ba mai scapă şi câte un pârţ, nepoftit şi neideologic, în marea opinteală. Totuşi, permanenta izbeală a curului de pielea tocită a calului de la care s-au furat mânerele, pleznitul cu elan al trambulinei urmat de spectaculoasele aterizări în noadă şi mai ales neîntreruptul concert de pârţuri care însoţeşte guvernarea de acum, parcă e mult, mult sub linia cea mai de jos a aşteptărilor celor mai mulţi dintre noi. Iar dacă asta e, totuşi, o guvernare a îngerilor, atunci numele îngerilor sunt: Frigel, Ardel, Rupel, Futel, Beleştel. Niciun tratat de angelologie nu vă e de folos.

De la începutul anului, taxa de trecere a podului, la Feteşti, a crescut de două ori şi mai urmează. Chestie minoră, de mică importanţă. Pentru fiecare trei sute de noi gropi din asfalt taxa s-a majorat cu câte un leu. În ritmul ăsta, în următoarele săptămâni mă aştept ca taxa de pod să depăşească salariul mediu pe economie. Dacă se aplică principiul găurilor şi la rovinietă, atunci ori vinem casele ca să plătim rovinieta ori vedem toţi România din avion, aşa cum ne-a sfătuit partenerul lui Ponta.

Vă amintiţi mărunţişurile alea pentru care înjuram guvernul (guvernele) Boc? Regionalizarea aiurea în tramavai, afacerea gazelor de şist? Se întâmplă, bine merci, sub progresista guvernare Ponta. Un fel de regionalizare a gazelor de şest (sic!) -cum bine spunea un hâtru. Reducerea taxelor s-a rezolvat şi ea prin introducerea de noi taxe şi anunţate majorări ale celor deja existente. Cu justiţia am rezolvat-o, de asemenea. Se ocupă Kovesi de ea. Şi Hăineală. Altfel, sigur, am avut-o câteva luni ca ministru bibelou pe madam Pivniceru, iar chestia asta ne-a fost de un enorm folos. Adică nu nouă, ci domniei sale, care a tăcut cuminte şi a mai făcut un ţup în carieră.  În rest, bine- merci, la Oltchim domnu’ Dan n-a adus miliardele investitorilor de pe Alpha Centauri şi e deranj mare, dar mai avem pe stoc câteva butoaie de “josbăsescu” la mişto.

Cu ceva tot ne-am ales. PSD-ul şi-a împlinit visul şi are televiziune de partid. “Televiziune”e evident o forţare a termenului, dar funcţia doboară gradul, mai ales la servicii.

Altfel, pentru toate porcăriile împotriva cărora am votat şi care ni se îndeasă acum pe gât, de către rânjitorii îngeri de la guvernare, ni se oferă explicaţii digeste, pe care ar trebui să le consumăm în loc de pesmeţi, la zacuscă. Mai întâi e interesul naţional. Evident, interesul naţional cere ca aia care fugărea alegătorii pe tarla, aia care era procuror general pe când Anastase număra voturile ca Pristanda să se mai joace o tură de-a şefa. Pe urmă mai e argumentul: aşa ne cer partenerii europeni. Stop! Pauză! Aveţi idee care e numele procurorului general al Germaniei? Dar al Estoniei? Vă amintiţi când am fost consultaţi despre numirea procurorilor în Slovacia? Nu? Cum? Nu ştiaţi că în UE mireasa e futută, în noaptea nunţii, mai întâi de către toate neamurile mirelui, de ambele sexe? Dar doar dacă mireasa e româncă.

Deci avem cererile partenerilor europeni, bileţelele lui Barosso, sms-urile Angelei Merkel, bătutul morse în butelia de aragaz de la franţuji şi caterinca de la tanti aia din Estonia. Mai avem, tot pe filiera “parteneri”: poftiţi gazele, na Hidroelectrica, serviţi nişte gaze de şist şi “contribuabilii şi aşa sunt săraci, îi mai ţinem sau îi dăm?”. Pe urmă, desigur, mai avem angajamentele cu FMI. Cu Banca Mondială. Nu e aşa? Adică tot parteneri. Tot cereri. Nuntă mare, invitaţi mulţi, mâncare puţină. Mai tăiem de la neamuri şi mai dăm la lăutari. Neamurile pot să se şi care, important e să lase plicul.

Cum spuneam, nu mă aşteptam la guvernare a îngerilor. Dar guvernarea asta împotriva tuturor promisiunilor e mult prea mult. Şi m-am plictisit de argumentul “realpolitik”. În anii de opoziţie gălăgioasă, în campania electorală nu ni s-a promis nici realpolitik, nici un zel încă mai abitir decât al lui Băsescu în slujirea intereselor altora, împotriva interesului naţional. Şi dacă lui Băsescu îi spuneţi “guvernator” ăstora cum le mai spuneţi?

Altfel e bine cu USL. Juna lu’ Dragnea are maşină de la stat. Şi şofer. Cernea are serviciu (nu-i de colo!). Ilie Sârbu are ginere. La mine, la Constanţa, oraşul arată precum Kosovo după jocurile prieteniei sârbo-albaneze, dar se dau regulat pachete cu orez la pensionari şi o să avem festival de samba.

Cu guvernarea rămâne ca şi până acum. Noi ne vedem de furat, pentru restul ne dau ăia guvernarea în plic, noi doar raportăm la Bruxelles. Hai, sănătate!

P.S. Să nu prind picior de pedelic că vine să-şi răsufle amarul pe aici, că am pe mai departe stropitoarea cu scârbă la îndemână. Şi încă ceva. Pleşu şi Cartianu îl iubesc acum pe Ponta. Ceea ce, desigur, ne umple de fericire.

0 thoughts on “Guvernarea în plic”

  1. mda. o problema ar fi că pe Băsescu îl injurau antenele, pe ăştia nu-i mai injura nimeni – beunu nu se pune – si lumea (dar mai ales ueseleu ar putea să creadă că e ok, ca ne-au păcălit, sau “cu comunicat mai bine decât pdlul” (mai ţineţi minte vorba aia des rostită de boc – că pe ei i-a distrus comunicarea proastă, ca n-au reuşit să le explice meltenilor de ce e bine când le e rău?) Eh, papagali ăştia – chiar aşa, de ce ar fi dragnea mai bun decat udrea, că are mustaţă? se leagănă cu idea că ei explică mai pe inteles si noi ne putem prinde de ce gazul de şest (foarte misto spus) cu care o să ne împută ei, nu-i tot ăla periculos şi antinaţional pe care ni-l dădea băsescu şi camarila. unzovaităr! dar par să uite, SAU SĂ NE CREADĂ ŞI EI CRETINI, că au alegeri la anu, la greu. Şi să nu le ajute nici antenele, mai ales ca acu pe antene se injura ponta si pe realitati antonescu, deci sunt injurati uniform, desi slabut. Şi cum nu cred că se va schimba ceva in bine pana la anu, in bine insemnând, obligatoriu, renuntarea la toate porcariile enumerate de tine: regionalizare, chioveşii, gaze etc. evident că voi vota la futui pomana pe ingerii lu domnu dan, sau ceva similar, ca sa ajunga uslistii pulii rupti rau in cur in coana ioropa. si la prezidentiale cu ultimu in ordinea sondajelor, ca să le tremure curu ca nu ajung nici in turu doi.
    Si cand te gandesti ca nu aveam decat o singura speranta de la ei: razbunare, ca de altceva nu i-am crezut niciodata capabil.

  2. hai sa mai pomenim cateva: numarul de ordonante de guvern in 2013 se apropie de 100, programul „parcuri in paduri” a lui udrea e preluat cu gratie feciorelnica de dragnea…

  3. Bataia de joc este imensa. Am fost pacaliti ca niste copii de gradinita. Am inteles ca una e campania electorala cand idiotii merg la vot si alta e coabitarea. Am inghitit-o si pe asta. Oare ce mai urmeaza?

  4. Eu nu mi-am facut iluzii si nu i-am votat pe astia pentru ca-s buni. I-am votat ca sa-i f.t(a) pe pedelepre. Lucru care nu s-a prea intamplat cum ar fi trebuit si ar fi meritat.

  5. Votul negativ, care are deja o lunga traditie (24 de ani) nu rezolva nimic. Daca vrem sa punem capat acestei mascarade gretoase, ar fi mai bine sa aplicam metoda boicotului total. Mai bine sa nu acordam voturile noastre nimanui, decat sa ne suparam “ca vacarul pe sat” si sa votam ba “raul mai mic”, ba pe cei pe care-i uram, numai asa “de-ai dracu”.

  6. Ceva -mi spune ca sceleratul este ocrotit de catre Barroso&co la justitie pentruca ar iesi la vedere toate afacerile lor comune pentru care sceleratul si luat in furci nu continua sa faca lobby pentru Rosia Montana,aur ,cupru etc…ca tipul care se pomeneste cu banii ceruti inapoi.Cand ex .ambasadorul SUA vrea sa devina gheseftist in Romania ramai cascat ca asemenea intamplari se pot intampla in lumea civilizata.Si acolo banul vorbeste si americanii n-au avut greturi cand securisti au devenit oamenii lor ,vezi Pacepa,si alti ca Noriega, Bin Laden,incat inca un securist ca sceleratul nu-l face sa sughita pe Dl.Obama ,cand este vorba de dolari……Singura mirare este cat de rapid si-a dat arama pe fata ,PSD-ul.Am sperat ca au invatat lectia.Hai sa fim seriosi.

  7. il bate ponta pe basescu cu replica data cristinei anghel: “pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti!” sau nu? eu zic ca-l bate la cur. doar replica data de base corinei dragotescu, aia cu sanatatea si adevarul mai poate concura, ca mitocanie, dar parca n-o depaseste.

COMENTEZI?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.